Hopp til innhold

Låtskriverskolen 2 - Oppbygning

Hva er en låt bygd opp av?

Sheet music background
Foto: https://www.colourbox.com/

De vanlige byggestenene innen låtskriving er

  • Melodi
  • Akkorder
  • Riff (motiv/celle)
  • Tekst
  • Trommemønstre/Beats
  • Formmønstre (oppbygning/struktur)

Mange låtskrivere starter prosessen med tekst og/eller melodi, andre med en akkordrekke og andre igjen med et riff. Det er heller ikke uvanlig å arbeide seg fram til de forskjellige bestanddelene ved hjelp av jamming, eller kollektiv improvisasjon[i]. Eller man kan bare lete seg fram til et eller annet på et piano eller en gitar. Dette er fullstendig individuelt, og det er ingen fast oppskrift. Men felles for de fleste er at de starter å arbeide med én eller kanskje to byggestener, ikke alt på én gang. Som i alle former for kreative prosesser er det viktig å holde fast på og stole på idéene sine, og ikke la seg friste til å innføre for mange nye ting underveis. De fleste låter som anses for å være gode er gjennomarbeidede på flere plan, både det harmoniske, det rytmiske og det tekstlige, alt ettersom hva som er viktig for akkurat denne låtskriveren eller denne stilarten.

Arrangeringen av musikken foretas gjerne av låtskriveren selv, i et bandfellesskap, av en produsent i et lydstudio eller av en arrangør - alt etter ideal, generell praksis eller stil. Noen skriver musikken ned på noter eller musikalske huskelapper av forskjellige slag, andre bruker en datamaskin eller annet opptaksutstyr, atter andre bruker en blanding av hukommelse og penn/papir.

Mange sammenligner låtskriving med å bygge hus; at de forskjellige instrumentenes rolle er som deler av et byggverk: trommer+bass = kjelleren/grunnmuren, gitar+tangenter = alle oppholdsrom, vokal/melodiinstrument = vegger og tak. I tillegg kommer alle detaljer som koring, ekstrainstrumenter, produksjon = møbler, farger og interiør. Som låtsnekkere har man den fordelen at man kan starte i alle ender og deler av en låt, man behøver ikke legge grunnmuren før man installerer boblebadet. Siden låter har en skjematisk oppbygning, er det ingenting i veien for å starte med refrenget, så kan man bygge opp verset etterpå. Det er ikke alltid slik at melodien kommer først, det kan like godt være gitarriffet, basslinja eller trommegrooven. Og noen ganger er ikke riffet best i originalversjon : i Metallicas "Enter Sandman" var riffet opprinnelig annerledes enn på den endelige versjonen: det var bygd opp som 4 x AB i stedet for 3 x A så B som det er i dag. Mye av låtskrivingsfaget handler om å kunne endre sine egne idéer, forkaste de låtene som ikke ble gode nok, hele tiden være åpen for utvikling og forbedring.

Artist: Metallica
1255