NRK Meny
Normal

Låtskriverskolen - Rock

Rock - stilistiske trekk og eksempler.

Kurt Cobain
Foto: Brun, Agnete / NTB scanpix

Rock - egentlig en kortform av rock and roll, er en betegnelse for en stor del av den moderne vestlige populærmusikken som har utviklet seg siden 50-tallet og som etterhvert omfatter en lang rekke ulike stilretninger (Kunnskapsforlagets Rockleksikon). Det er umulig å gi en nærmere definisjon av stilbegrepet rock, men fellestrekk for mye av rockemusikken er at den er preget av et sterkt fokus på riff og rytmemønstre, og de vanligste instrumentene er elektrisk gitar, bass og trommer i tillegg til vokal.

Eksempel : Foo Fighters - All my life

Arist: Foo Fighters
1178

Legg merke til den monotone og drivende rytmen i elgitar, som i prinsippet driver låta fram alene. Vokalen gjør i prinsippet noe av det samme, men i motsetning til gitarens statiskhet er vokalen lett variert rytmisk, slik at gitaren og vokalen utfyller hverandre. En annen ting å legge merke til er at vers og refreng er basert på motsetninger: verset er nesten bare gjentatte rytmiserte toner, mens refrenget har melodi og akkordgang.

Eksempel : Elvis Presley - Heartbreak Hotel er et eksempel på hvor det startet. Legg merke til det stramme formskjemaet og kontrasten mellom vers og refreng.

Artist: Elvis Presley 
2376

Eksempel : Black Crowes - Remedy

Artist: Black Crowes 
3825

Eksempel : Nirvana - Smells like Teen Spirit

Artist: Nirvana 
1165