Hopp til innhold

De uavhengige plateselskapene

Etter årtusenskiftet har spesielt mindre og uavhengige plateselskaper markert seg ved å gi ut ny, spennende musikk. I Norge har spesielt selskapene Rune Grammofon og Hubro vært eksponenter for den nye, eksperimentelle jazzen som beveger seg sømløst mellom sjangre.

Rune Kristoffersen driver plateselskapet Rune Grammofon.

Rune Grammofon

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

In the Country

In the Country

Foto: Jan Prunk / Wikipedia

Det norske enmannsselskapet Rune Grammofon ble startet opp i 1998 av Rune Kristoffersen. Selskapet viste stor interesse for eksperimentell elektronisk musikk, og dets første utgivelser var med den improviserende kvartetten Supersilent og med Arne Nordheims elektroniske musikk fra 1960-tallet. Her er et spor fra utgivelsen «Electric/Nordheim Transformed» der støykunstnerne Biosphere og Deathprod har manipulert Nordheims originale innspilling fra 1970-tallet.

Mange artister har opplevd suksess gjennom å gi ut musikken sin på dette selskapet og listen er alt for lang til å gjengis her. Noen av dem verd å nevne likevel er bandet FOOD, soloartistene Jenny Hval og Maja Ratkje og pianotrioen In the Country.

Her er en video med improvisasjonskunstneren og komponisten Maja Ratkje:

Selskapet Hubro ble startet opp som et underselskap til Grappa i 2009 av Andreas Meland Risanger etter inspirasjon fra Rune Grammofon og vokste raskt frem til å bli toneangivende for den nye norske jazzen. De første utgivelsene kom i 2009 og var med artister som Splashgirl, Mats Eilertsen, LabField og Sigbjørn Apeland. Her er et spor fra Hubros aller første utgivelse:

Hubro har også hatt stor suksess med å gi ut musikk med artister som utfordrer sjangerbegrepet. Eksempler på slike artister er 1982, Erlend Apneseth Trio og Building Instrument:

Her kan du løse noen oppgaver fra artikkelen du nettopp har lest.