Hopp til innhold

Bachs instrumentalmusikk

Bachs instrumantalmusikk er svært omfattende. Her vises til oversikt med linker til viktige verk på wikipedia.

Bach instrumentalmusikk
Foto: Johann Sebastian Bach - Bach digital archive, Leipzig / Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31467382

Bachs skrev en lang rekke verk for klaviaturinstrumenter. Til dem som uten tvil er for orgel hører preludier og fuger, fantasier, toccataer, Passacaglia i c-moll, en pastorella, triosonater, orgelkoraler, koralforspill, koralbearbeidelser, koralpartitaer, koralvariasjoner, konserter. Verk som snarere er skrevet for å spilles på cembalo er de to- og trestemte Invensjoner og Sinfoniaer, suiter, partitaer, fantasier, ouverturer, tema med variasjoner, preludier eller fantasier med tilhørende fuger, toccataer, sonater.
Også for andre instrumenter skapte han soloverk, som seks sonater og partitaer for fiolin solo og seks cellosuiter. For lutt solo er suiter, preludier og fuger overlevert, og for tverrfløyte solo en sonate.
På kammermusikkens område skrev Bach solosonater med basso continuo eller obligat cembalo såvel som enkelte triosonater, av orkestermusikk flere concerti grossi (med opp til fire solostemmer), konserter for en, to, tre eller fire solister (deriblant klaviaturinstrumenter), delvis som bearbeidelser av andre komponisters verk, såvel som fire orkestersuiter. Spesialiteter som Musikalisches Opfer og Kunst der Fuge avrunder gjennomgangen av Bachs omfangsrike oeuvre.

Særlig kjente verk

(fra wikipedia om Bach)