Hopp til innhold

Anatomi

Kroppen består av et mangfold av muskler som både gjør at vi beveger oss og holder oss oppe.

girl shows biceps
Foto: https://www.colourbox.com/

Det er musklene våre som sørger for at vi kan bevege armer og ben ved siden av at de bistår skjelettet vårt til å holde kroppen oppe. Det er viktig å ha litt innsikt i hvordan musklene våre fungerer og hvordan de er bygget opp, både for å bruke dem mest mulig effektivt og for å unngå feilbruk som resulterer i overbelastninger, smerter og immobilitet. For at musklene våre skal holdes ved like må de belastes – på en riktig måte.

Slik er muskelen bygget opp

En muskelfiber, eller muskelcelle som vi også kaller det, er den minste bestanddelen av en muskel. En muskelfiber er lang og tynn og derfor sier vi fiber, men fibrene kan være relativt korte (et par centimeter) eller ganske lange (20-30 cm – for eksempel i benmuskulaturen). En muskelfiber er tynn som et hårstrå, men blir tykkere ved styrketrening. Godt (styrke)trente individer har derfor tykkere muskelfibre enn utrente individer. Det er derfor musklene deres er så store.

En muskelbunt er mange muskelfibre som er samlet sammen. Rundt hver muskelbunt ligger det en bindevevshinne som holder muskelbunten sammen.

En muskel består av mange muskelbunter, og rundt hele muskelen er det en muskelfascie, eller en hinne som holder hele muskelen sammen.

I enden av muskelen går muskelvevet over i en sene, og det er senen som fester muskelen til skjelettet. Her kan du se et bilde av hvordan muskelfibrene og buntene sammen danner selve muskelen.

Hvordan skaper muskelen bevegelse?

Når nervesystemet vil bevege en muskel sender den ut beskjed fra hjernen og ryggmargen til de aktuelle muskelfibrene om at de må bevege seg. Dersom du skal bøye armen, er det armbøyerne som får beskjed om å trekke seg sammen. Armbøyerne starter på overarmsbenet og er festet rett nedenfor albueleddet. Når muskelen trekker seg sammen og blir kortere, bøyes albueleddet. Det er alltid slik at dersom et ledd skal bøyes må det skje ved hjelp av en muskel som er spent over leddet.

På denne lenken kan du se skjematisk at albueleddet bøyes når biceps-muskelen blir kortere.

Du ser også på den skjematiske tegningen under biceps-muskel-tegningen at en muskel trekker seg sammen fordi to proteiner som finnes i muskelcellene våre; Aktin og Myosin hekter seg i hverandre. Veldig enkelt forklart kan du tenke deg at Myosin- ”børstene” tar tak i Aktin-filamentene og kryper innover dem akkurat som en larve med massevis av ben. Når Myosinet kryper innover på denne måten blir muskelen kortere, og da beveger den leddet.

Viktige muskler og muskelgrupper i kroppen

Nedenfor har du en liste over de viktigste muskelgruppene i kroppen vår. Selv om du ikke driver idrett aktivt er det viktig at du holder musklene ved like, slik at de er sterke nok til å bære kroppen din og til å støtte deg i de situasjonene du er i til daglig, for eksempel når du spiller instrumentet ditt.

Aller viktigst er kanskje at du sørger for at holdningsmuskulaturen din er god, dvs. nakke, skulder, rygg og mage. Disse musklene jobber som stabilisatorer for deg når du spiller, og dersom de ikke er sterke nok vil du antakelig oppleve at andre muskler må kompensere, noe som resulterer i feil sittestilling blant annet. Dette fører igjen til overbelastninger, feilbelastninger, smerter og betennelsestilstander av forskjellig art, noe som kanskje medfører at du må slutte å spille! Derfor: vær nøye og tenk at du skal kunne spille instrumentet ditt i mange år, og at du derfor må holde musklene dine ved like.

I tillegg til holdningsmuskler er armmusklene dine; armstrekkere, armbøyere, håndleddstrekkere og håndleddbøyere viktige. De fleste instrumenter spilles med hender og fingre, og armene bæres av skuldrene og nakke, derfor må vi behandle dem som venner. Dette betyr å sørge for at de har god arbeidsstilling, at de får avlastning og at de er sterke nok.

Viktige muskelgrupper

Muskelgruppe

Muskelens funksjon

Skuldermusklene (Består av tre deler; fremre, bakre og midtre)

Løfter armen ut til siden, fremover og bakover

Den store brystmuskelen

Fører armen innover og fremover når du holder armen ut til siden

Armstrekkere

Strekker i albueleddet

Armbøyere

Bøyer i albueleddet

Håndleddsbøyere

Bøyer i håndlettet

Håndleddstrekkere

Strekker i håndleddet

Nakkemusklene

Løfter skuldrene og trekker dem innover mot virvelsøylen

Fremre sagmuskel

Trekker skulderbladene fremover

Store ryggstrekker

Bøyer ryggsøylen bakover og strekker den

Tverrtagg/ryggtaggmuskler

Roterer i ryggsøylen, strekker den og stabiliserer den

Rette bukmuskel

Bøyer kroppen fremover, dreier bekkenet oppover

Skrå bukmuskel

Bøyer kroppen fremover og vrir den til siden

Korsettmuskler

Består av rette, skrå og tverrgående bukmuskler samt ryggmusklene. Dette danner en enhet som har en viktig stabiliserende funksjon for ryggsøylen vår.

Hofteleddsbøyere

Bøyer i hofteleddet

Hoftestrekkere

Strekker ut hoften, fører benet bakover og bøyer i kneet.

Innoverførere

Trekker benet innover

Utoverførere

Trekker benet utover

Knestrekkere

Strekker i kneet og bøyer i hoften

Knebøyere

Bøyer i kneet og strekker i hoften

Ankelstrekkere

Strekker i ankelleddet

Ankelbøyere

Bøyer i ankelen

(Stoffet er fritt gjengitt fra boken Treningslære, Asbjørn Gjerset, Kjell Haugen og Per Holmestad, Gyldendal undervisning)

Her finner du styrketreningsøvelser for ulike muskelgrupper.

Oppgave:

  • Analyser holdningen og muskelbruken din i forhold til det instrumentet du spiller. Hvilke muskler er det som blir mest belastet? Hvordan kan du trene disse slik at du ikke blir overbelastet og får yrkesskade? Lag en helt konkret treningsplan for dette med tre treningsøkter pr uke. Treningen kan være satt sammen av tunge og lette øvelser samt pausetreningsøvelser.

Skjelettsystemet