Hopp til innhold

Slik ble Resett lurt av NRK Satiriks

Publiserte nynorske oversettelser rett fra manifestet til Anders Behring Breivik.

Innlegg på Resett

Noen av innleggene signert Jan A. Johansen i kommentarfeltene på Resett.no

Før jul fikk NRK Satiriks oversatt sentrale deler av Utøya-terroristens såkalte manifest, «2083 – A European Declaration of Independence», til nynorsk. Hensikten var å vise at det som ble oppfattet som radikalt hatefulle meninger i 2011 nå er blitt dagligdags i den politiske samtalen i Norge. I tillegg: at språkbruken og det politiske innholdet i terroristens manifest er moderat sammenlignet med mye av det som sies og menes på nettet i 2019.

Falsk profil

I januar skapte redaksjonen en figur kalt Jan Atlas Johansen, en pensjonert industriarbeider. Johansen ble utstyrt med profiler på Facebook, Twitter og Tinder, samt en e-postadresse. I løpet av vinteren har Jan A. Johansen vært en aktiv deltager i debattene på Resett. Dette er en nettavis som ble etablert i 2017, blant annet av milliardærene Jan Haudemann-Andersen og Øystein Stray Spetalen, og som hele tiden har vært ledet av Helge Lurås.

Jan A. Johansen har i løpet av vinteren sendt inn 39 innlegg til Resett, hvorav noen lange og noen litt kortere. Samtlige innlegg er direkte avskrift fra Anders Behring Breiviks manifest, men oversatt til nynorsk. Temaene har blant annet vært islam, feminisme, norske medier, politisk korrekthet og den norske eliten. Samtlige av de 39 innleggene er blitt godkjent av Resetts moderator, og så publisert og presentert for Resetts lesere. Noen av innleggene har i tillegg fått mange likerklikk. Det er særlig de mest aggressive innleggene som er godt likt.

Rolig og reflektert

Jan A. Johansen har likevel fremstått som en rolig og relativt reflektert stemme på Resetts sider. Innholdet og språkbruken fra det såkalte manifestet har en mer behersket og analytisk form enn mye av det som skrives på Resett, både i kommentarfeltet og i de redaksjonelle kommentarene.

Den aggressive og hatefulle tonen som gjennomsyrer Resett, førte til at Jan Atlas Johansen i mars sendte en klage til Resett.

Kjære Helge Lurås
Eg er ein fast lesar av Resett, og set pris på at de har etablert dette alternativet til den etablerte pressa.
Dei siste vekene har eg òg delteke i debattane i kommentarfelta. Eg har etter beste evne prøvd å halde ein sakleg tone i debattane, men opplever at det er mange som ikkje gjer det.
Det vert brukt mange sterke ord i debattane på Resett, og som ein mann av den gamle skulen synest eg tonen til tider er både hatefull og slem, ja til og med rasistisk. Det skuffar meg at du som redaktør ikkje klarer å moderere hardare. Er det nødvendig å bringe vidare stigmatiserande ytringar og konspirasjonsteoriar som går ut over andre folkeslag enn vårt eige?
Beste helsing
Jan A. Johansen

Det tok kun kort tid før svaret kom.

Hei,
Vi vurderer løpende hvor lista skal ligge, men har som prinsipp å holde et mest mulig åpent kommentarfelt. Det betyr på ingen måte at vi applaudere kommentarene som vi godkjenner.
Mvh
Helge Lurås

Populær

Resett blir fremdeles finansiert av noen av Norges rikeste menn. Avisen har mye trafikk, og kommentarfeltene under nyheter og redaksjonelle kommentarer er svært populære, ikke minst blant folk som er kritiske til innvandring, islam, feminister, medier og EU.

Jan Atlas Johansen sendte også leserbrev til den etablerte pressen. og tre store aviser ga tilbakemelding. Debattredaktørene i Klassekampen, Aftenposten og Dagbladet takket alle sammen nei til å publisere leserbrev eller kronikker av Jan Atlas Johansen.

Her er alle Jan A. Johansens innlegg på Resett:

https://disqus.com/by/janajohansen/

Se Satiriks på ekte - Nasjonalisme her:

Ukesaktuelt satireprogram hvor Satiriks-gjengen møter virkeligheten. (8:13)

Se episoden om nasjonalisme!