Hopp til innhold

Erna raser mot Black Box: – Belastende å være politiker når folk husker hva jeg har sagt

Frykter hun må begynne å tenke seg om.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg er svært kritisk til at Black Box-teateret ber henne beklage.

– Det at de husker på hva jeg har sagt om dem – to år etterpå – er krevende. Særlig belastende er det når historien har vist at de hadde rett den gangen, forklarer Solberg.

Farlig utvikling

Hun mener det er en farlig utvikling når aktører går rundt og husker på hva politikere har sagt.

– Jeg frykter at politikere vil legge bånd på seg. Det kan tenkes at jeg må tenke meg mer om før jeg som statsminister går til angrep på et lite teater, advarer hun.

På sikt kan dette skade rekrutteringen til politikken.

– Det er et veldig tøft debattklima nå hvor man krever beklagelser i forbindelse med grove feil. Folk må huske på at politikere har familier vi også. Det er ikke bare kunstnerne som må se at jeg beklager, men familien min blir også nødt til å se på når jeg beklager.

Ingenting å beklage

Forsvarsadvokat John Christian Elden mener ikke at statsministeren har noe å beklage.

– Alt hun gjorde var å kritisere Black Box for at teateret offentlig spekulerte i skyldspørsmålet. Altså, at Black Box spekulerte i at det ikke var de selv som stod bak angrepene mot Wara, sier Elden.

– Nå registrerer jeg at PST og Oslo tingrett er på samme side som Black Box. Det er enda mer alvorlig når påtalemakten og dommerne spekulererer i skyldspørsmålet midt i rettssalen, før det finnes en rettskraftig dom. Dommeren leste jo opp hele dommen for åpent kamera! Og tenk, uten at Solberg fikk være til stede og gi sine kommentarer.