Hopp til innhold

Pappa på ferie i Danmark klarer ikke slutte å snakke tulledansk

Danske myndigheter advarer.

Øyvind Johansen ved siden av Den lille havfrue.

Øyvind Johansen ved siden av Den lille havfrue. Eller som han kaller den «Den lille havfisse»

Familien Vik Johansen forsøker å gjemme ansiktene bak menyen. Servitøren på Restauranten i Århus har nettopp spurt dem om hva de vil spise, og pappa Øyvind Johansen gjentar sin egen bestilling:

– Om jeg kunde få den kartoffelen i din hals? ler han høyt, mens han legger armen om skulderen på sin tenåringsdatter.

Tulledansk

Klokken er bare 12.30, men det er allerede 8. gang Øyvind Johansen har snakket tulledansk i dag.

– Ja, det kan stemme. Jeg har nok snakket dansk halvfjems ganger siden morgenbollemaden, innrømmer han mellom to latterhikst.

For morsomt

Ifølge de andre familiemedlemmene var avtalen før avreise at Øyvind bare fikk snakke tulledansk en liten halvtime hver kveld. Den avtalen har han ikke klart å holde.

– Jeg klarer det bare ikke. Det er for morsomt her i Danmark! Jeg tror jeg trenger en højtrykspuling for å slutte. Altså: ikke høytrykksspyling, som det heter i Norge, men puling som de skriver det her nede, forklarer Øyvind.

Den 43 år gamle familiefaren har hatt en drøm om å feriere i Danmark i mange år, og endelig var det hans tur å bestemme reisemål for familien.

– Vi skjønte først ikke helt hvorfor han ville til Danmark, forteller datter Ingrid Johansen (14)

– Men da vi skulle kjøre fra Norge insisterte han på å kjøre innom Bolleland på Espa for å kjøpe diverse bolle-effekter. Da forstod vi alvoret i situasjonen.

Ikke alene

Øyvind er imidlertid ikke alene. Før skoleslutt i Norge gikk danske turistmyndigheter ut og ba norske fedre tone ned tulledansken i år.

– Tulledansk koster det danske samfunnet flere hundre millioner hver sommer. Hotellresepsjonister bruker mange arbeidstimer på å ta imot bestillinger på computere med kuk i. Butikkansatte over hele landet løper rundt på lageret for å finne en kamelåse, fortviler Nynne Møllerup i danske UD.

– Vi har rett og slett ikke kapasitet til å behandle all tulledansken.

Alvorlige ulykker

Hun trekker også fram at tulledansken har ført til flere alvorlige ulykker.

– Mange norske fedre er for opptatte av å herme etter vannskiinstruktøren under sikkerhetsdemonstrasjonen, påpeker hun

– Og i fjor sommer var en norsk far involvert i en stygg motorsykkelulykke på Fyn. Legene forstod for sent at han hadde brukket ryggen fordi han bare lo og sa: «jeg har kørt en knallert inn i den bilens numse».

Pappa Øyvind Johansen forteller at han er klar over myndighetenes anbefalinger, men akter likevel ikke å slutte.

– Akkurat nå gir jeg en fissefinger til de advarslene. Jeg har gjort masse research foran denne turen. Hørt meg opp på Kim Larsen og Eddie Skoller og sett gamle Morten Ramm-sketsjer.

– Jeg vil nyte denne ferien, kjenne at jeg lever og ikke være en kneppefar, for helvede, skratter han og blunker til sin solbrente kone.