Hopp til innhold

Vil utvide sentrum med nytt teater

I desember inviterte Rogaland Teater flere arkitekter til å se på tomtemuligheter for et nytt teaterbygg. I dag legges forslagene frem.

Link Arkitektur

Slik ser Link Arkitektur for seg at nye Rogaland Teater kan se ut på Jorenholmen.

Foto: Link Arkitektur

Den gamle teaterbygningen fra 1883 blir for liten når teateret nå ønsker å utvide til større plass og flere scener. På Jorenholmen, Nytorget, Bekhuskaien, Ryfylkekaien og ved Breiavatnet har fire arkitektfirmaer skissert muligheter for et nytt teater på oppdrag fra Rogaland Teater.

Det er kun tomtenes bruksområde til byggets grunnflate som er vurdert. Arkitektfirmaene har fått velge mellom planmodellen «Kompakt» og den langstrakte modellen «Flyt». Teaterets nye design er enn så lenge ikke utarbeidet.

Byterminalen som knutepunkt

Plantegning Breiavatnet

Kap & Alexandria Algard vil gi teaterpublikummet utsikt til Breiavatnet.

Foto: Kap & Alexandria Algard / Lasse Tur
Kap & Alexandria Algard

Kap & Alexandria Algard foreslår teater ved byterminalen.

Foto: Kap & Alexandria Algard

Arkitektene Kap & Alexandria Algard vil bruke byterminalen til et nytt parkteater. De vil ha foajé ut mot Breiavatnet, og samtidig knytte teateret til Bergelandsbrua, og på den måten knytte Våland og Paradis tettere til sentrum.

Ut mot havet

Link Arkitektur

Link Arkitekturs planløsning ligger rett ved vannkanten.

Foto: Link Arkitektur

Link Arkitektur har tatt for seg Jorenholmen som tomt til et nytt teater. Bygget vil så ligge i vannkanten med scenegrav og tekniske rom under havnivå.

Alliance Arkitekter AS

Alliance Arkitekters planløsning på Jorenholmen ruver over havet.

Foto: Alliance Arkitekter AS

Alliance Arkitekter har også sett på mulighetene på Jorenholmen, i tillegg til Nytorget. På Jorenholmen vil de bygge "Havets gull", og benytte seg av muligheten til å lage en lun og solrik utescene med utsikt til byen og sjøen.

Alliance Arkitekter AS

Alliance Arkitekter vurderer også Nytorget som en potensiell teatertomt.

Foto: Alliance Arkitekter AS

På Nytorget vil de lage et kulturelt sentrum som knytter sammen Pedersgata og Bergelandsgata, og mener også at det er muligheter for en utendørs scene på torget.

Vil utvide sentrum

Helen & Hard

Helen & Hard mener et teater på Bekhuskaien vil utvide sentrum.

Foto: Helen & Hard

Arkitektene i Helen og Hard lagt planmodellene til Bekhuskaien, hvor de mener et teater vil utvide sentrum og Stavanger øst.

Helen & Hard

Helen & Hard vil skape nytt liv på Holmen.

Foto: Helen & Hard

På Ryfylkekaien mener de også at et teater kan trekke bykjernen nærmere sjøen, og at teateret kan skape et nytt liv på Holmen.

NRK anbefaler