NRK Meny
Normal

Vil ikke hjelpe Thendrup

Dan Pettersen vet hvem som var med på Nokas- ranet, men nektet i Gulating lagmannsrett tirsdag å si om Thomas Thendrup var med.

Dan Pettersen
Foto: Anne Lise Indrefjord / NRK

I ankesaken kjemper Thomas Thendrup og hans forsvarer Ellen Holager Andenæs for å bli frikjent for å ha vært med på ranet. Det viktigste vitnet for de er Dan Pettersen.

Dan Pettersen pekte i politiavhør mai 2005 ut Thomas Thendrup som en av ranerne han så i dekkleiligheten i Nedre Dalgate. I sin forklaring i lagmannsretten i fjor høst var han mer usikker på om det var Thomas Thendrup han så.

Da Pettersen kom i lagmansretten for å vitne i går, nektet han å forklare seg. Retten krevde at han måtte komme tilbake tirsdag for å forklare seg. Pettersen nektet fortsatt, og hans fire politiforklaringer ble dermed lest opp.

Etter en egen matpause har Pettersen begynt å snakke. Han sa i retten at han var usikker på om Thomas Thendrup var i Nedre Dalgate like etter ranet.

Men han vil ikke hjelpe Thendrup videre. Han sa at han vet hvem alle på ranslaget er, men ville ikke si om Thomas Thendrup var en av de.

Pettersen ga uttrykk for i retten at han føler seg urettferdig behandlet. Han fikk 11 års fengsel, mens kameraten Thomas Oscar Ingebrigtsen bare fikk seks måneder. Da aktor Rune Høgberg spurte Pettersen etter politiforklaringene var lest opp nektet han å svare. Begrunnelsen var at påtalemyndigheten bare var ute etter å dømme folk i saken.

Høgberg svarte igjen at han synes det var rart at Pettersen ikke vil si noe, så lenge han sitter med fasiten.