Hopp til innhold

Vil helst hjelpe flyktningene i andre kommuner

Venstre vil at Stavanger skal ta imot 250 syriske flyktninger. Men Høyre og Frp vil heller hjelpe dem i andre kommuner, eller i andre land.

Flyktninger fra Kobani i Syria

Stavanger kommune har allerede vedtatt å ta mot 120 flyktninger i 2015 og like mange i 2016.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– FN ber oss om det. Vi må ha en byrdefordeling mellom landene nært Syria og resten. Det er vår moralske plikt, sier gruppeleder Per A. Thorbjørnsen i Stavanger Venstre.

Han og partiet foreslår å doble tallet på flyktninger som kommunen skal ta imot de neste to årene, til 250 mennesker. Formannskapet skal behandle forslaget torsdag. Men Thorbjørnsen får ikke støtte fra to av de største partiene i Stavanger.

Ber andre kommuner ta imot flyktningene

– Jeg er ganske skeptisk. Stavanger tar allerede imot et veldig stort antall flyktninger i dag. Det er veldig krevende, ikke minst å skaffe bolig til dem i et så presset boligmarked, sier gruppeleder i Stavanger Høyre, John Peter Hernes.

– Jeg vil sende stafettpinnen videre. Det er over hundre norske kommuner som ikke tar imot flyktninger i det hele tatt, sier han.

– Vil hjelpe dem i nabolandene

– Jeg tror det blir helt feil å ta de opp til Norge og hjelpe de her. Hvis vi hjelper dem i nærområdet kan vi hjelpe tjue ganger flere for de samme pengene enn hvis vi tar de med til Norge, sier Kari Raustein i Stavanger Frp.

Og dersom flyktningene kommer til landet, mener Raustein at de heller bør komme til en annen kommune som ikke har et like presset boligmarked som Stavanger.

– Stavanger er en av landets dyreste byer. Det er ikke bra at vi tar de hit når vi ikke klarer å integrere dem. Det er i dag 379 personer som venter på kommunal bolig og bofellesskap. Hvis vi skal ta imot flere, hvem skal vike?, spør hun.

– Dette er en utfordring som vi alltid har, men dette klarer vi. De 380 som står i kø i dag bor ikke på gaten, men noenlunde tilfredstillende. Og jeg sier ikke at alle de 250 som vi skal ta imot i dag skal inn i en bolig med en gang, sier Thorbjørnsen.

Hør debatten mellom Per A. Torbjørnsen (V) og Kari Raustein (Frp):

NRK anbefaler