NRK Meny
Normal

– Må bli forbudt å selge sex

Albertine-stiftelsen møter nye prostituerte i Stavanger hver uke. – Nå må det bli bli forbudt å selge sex, mener Bjarne Kvadsheim (Sp).

Video Forby sexsalg

– Når det er ulovlig å kjøpe sex, må det også være ulovlig å selge sex, sier Bjarne Kvadsheim, gruppeleder for Senterpartiet i Stavanger.

Vanskelig økonomi fører til liten etterspørsel, og stor konkurranse på prostitusjonsmarkedene i Sør-Europa. Det gjør at flere prostituerte strømmer til Norge.

– Treffer nye prostituerte hver uke

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim (Sp).

Foto: NRK

– Vi treffer nye prostituerte hver uke. Det er en åpen tilgang på å komme inn til Stavanger og landet, sier Annette Hagelin, leder av Albertine i Stavanger.

I dag er det rundt 70 prostituerte i byen. Flere menn blir utsatt for aggressiv markedsføring fra prostituerte som vil selge sex, deriblant Kvadsheim selv. Han mener stortingspolitikerne må endre dagens sexkjøpslov, slik at det også blir forbudt å selge sex.

– Etterhvert som problemene blir større i storbyene, og flere melder fra om at de blir trakassert av prostituerte, tror jeg ikke Stortinget har noe valg. De må si at det ikke er lov til å komme til Norge og selge sex, sier han.

Etterlyser arbeidskontrakt

Anette Hagelin

Annette Hagelin i Albertine treffer stadig nye prostituerte i Stavanger. (Arkivfoto)

Foto: Magnus Stokka / NRK

Politiet har i dag muligheten til å bortvise pågående prostituerte fra Stavanger sentrum, men politiet opplyser at det ikke skjer ofte. Med oppholdstillatelse i et annet EU-land kan de i utgangspunktet selge sex hvor de vil, og det har Kvadsheim liten forståelse for.

– De bør ha en slags arbeidskontrakt når de kommer her. Det kan ikke være slik at du kan gå hvor du vil i Norge og selge sex, sier Kvadsheim.

– Ikke rett løsning

Asta Beate Håland

Asta Beate Håland, organisasjonssekretær i Kvinnegruppa Ottar.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det er mange land som har prøvd seg på den, og det pleier ikke å virke. Det blir bare mer vold mot de prostituerte, mer vold mot kvinnene. Det er helt feil vei å gå. De kvinnene som er i prostitusjon er som regel underlagt mafia og menneskehandlere, og har veldig lite valg i forhold til de tingene de gjør. Mens de som kjøper har et valg, og politiet har et valg i forhold til hvor de setter inn ressurser, sier Asta Beate Håland, organisasjonssekretær.

Hun mener politiet i Stavanger ikke har prioritert sexkjøpsloven.

– De hadde én mann som jobbet med dette, og da gikk trafikken ned, men så ble han satt til andre oppgaver, og siden det er det ikke blitt gjort noen tiltak, slik vi oppfatter det.

– Vi fokuserer på bakmennene

Hans Vik
Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Problemet her er først og fremst at menn kjøper sex, og kvinnene er ofrene i denne situasjonen, slik Håland sier. Det er mange måter å håndtere dette på. Det ordensmessige fokuserer vi ikke så sterkt på, fordi dette ikke er straffbart for kvinnene. Vi prøver å håndheve sex-kjøpsforbudet så godt vi kan, sikkert ikke godt nok, og prøver å fokusere på bakmennene, sier politimester i Rogalans, Hans Vik.

Ifølge Håland har Oslopolitiet siktet seg inn mot de som leier ut leiligheter til prostitusjon, og det her vært effektivt.

– Det er forskjellige utfordringer og løsninger i de forskjellige byene, men Oslo gjør mye bra. Vi var i gang med en aksjon mot de som leier ut til prostitusjon, men det ble vi kritisert for for et års tid siden. Vi stoppet ikke av den grunn, men det er ikke like enkelt å prioritere alt like høyt. Vi prøver som sagt å fokusere på bakmennene, sier Vik.