Venter fortsatt på flomsikring

Innbyggerne på flomutsatte Øyno i Sokndal mener kommunen må ta ansvar for flomsikring.

Flom

Anne Berit og Per Inge Hansen venter på at en ny flom skal isolere dem og de andre beboerne på Øyno.

Foto: Thomas Ystrøm / Øystein Ellingsen i Egersund / NRK

Den 7. oktober i fjor var beboerne i 29 husstander på Øyno isolert uten strøm. Årsaken var flom etter høy vannstand i elva som renner rundt halvøya.

Nå, et snaut år etter, har det ennå ikke blitt satt i gang sikringstiltak. Sokndal kommune vil at staten skal betale de 100 millioner kronene sikring av elva Sokna vil koste. Nå fortviler innbyggerne på Øyno over at kommunen ikke tar ansvar.

– Blir verre og verre

Per Inge og Anne Berit Hansen som bor rett ved elva Sokna fikk en meter med vann i kjelleren under flommen.Og det var fjerde gang på ti år. Nå er de oppgitt over at kommunen ikke har sikret området.

– Det har i grunnen ikke skjedd noen ting. De sier hele tiden at de skal fikse opp, men de gjør ingen ting, sier Anne Berit Hansen.

– Vi må sette i gang selv med å støpe opp murer hvis vi skal slippe dette problemet. Kommunen sier at vi selv må passe på vår egen eiendom. Dette blir bare verre og verre, sier Per Inge Hansen.

Sokna

Sokna graver seg nærmere husene på Øyno for hvert år.

Foto: Øystein Ellingsen i Egersund / NRK

Koster 100 millioner

Dag Sørensen

Ordfører Dag Sørensen blar i rapporten fra NVE.

Foto: Øystein Ellingsen i Egersund / NRK

Sokndal kommune har nå fått rapporten «Flomsikring Sokndal» fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE). Det vil koste 100 millioner kroner å sikre Sokna. Ifølge ordfører Dag Sørensen, har kommunen langt ifra råd til dette.

– Mitt ønske er at dette skal bli et nasjonalt ansvar, at de sentrale bevilgende myndigheter må komme inn og ta sitt ansvar i forhold til dette. Dette burde vært tatt opp på lik linje med rassikring, sier Sørensen.

Han kan ikke love noen løsning til de utsatte beboerne på Øyno.

– Hadde jeg kunne stoppet vannet hadde jeg gjort det. Jeg synes synd på de. De har det ikke greit slik de bor. Likevel ser jeg ingen øyeblikkelige virkemidler å sette inn. Sokna må løses som en helhet, sier ordføreren.

Venter ny flom i år

Ifølge ordfører Sørensen er noe av problemet for å få sikret Sokna for flom, at den beveger seg inn i den verneverdige Sogndalsstrand.

– Her må vi sette interessene opp mot hverandre. Det som ligger i rapporten er et forslag om en skjult utsprengning, altså at man går inn i fjellet under det synlige terrenget, sier han.

Men det har ikke beboerne på Øyno hørt om til nå, og både Per Inge og Anne Berit Hansen er sikre på at det nå vil komme en ny flom i løpet av høsten.

– Helt, helt sikkert. Den magefølelsen er klar. Med et slikt regn, og at det blir verre for hvert år er jeg ikke i tvil om det, sier Anne Berit Hansen.

Flom i Øyno i Sokndal

Slik så det ut den 7. oktober i fjor da Sokna gikk over sine bredder.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK