NRK Meny
Normal

Uvær lammer flytrafikken på Karmøy

Foreløpig kalles det ikke ekstremvær, men uværet får likevel konsekvenser i Rogaland. Spesielt for flyreisende fra Karmøy.

Torsdag formiddag har ingen fly verken lettet fra eller landet på Haugesund lufthavn Karmøy.

Tore Lillenes

Lufthavnsjef Tore Lillenes.

Foto: unknown

– Det blåser veldig godt. Helt oppe i 55 knop i kastene, sier Tore Lillenes, lufthavnsjef ved Haugesund lufthavn, Karmøy, ved 08.30-tiden.

55 knop tilsvarer opp mot 28 meter per sekund, og betyr full storm.

Ifølge Lillenes går vindretningen på tvers av rullebanen. Torsdag morgen har ikke et eneste fly kunnet lande på flyplassen, og ingen har tatt av.

Passasjerene som skulle reist med fly fra Karmøy torsdag, ble sittende på flyplassen hele formiddagen på grunn av sterk vind.

VIDEO: Øystein Hellesøy var en av passasjerene som måtte vente på Karmøy torsdag.

Ferje i storm

Mekjarvik ferjekai. Torsdag er vinden for sterk til at ferjene kan kjøres fra Mortavika.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ferjer fra Mekjarvik

– Passasjerene må forholde seg til flyselskapet. Sjekk Avinor på nettet. Der står det om flyet er innstilt, sier Lillenes, som ikke vet nøyaktig når trafikken kommer til å være oppe igjen.

Ved 13-tiden har flyene som skulle gått om morgenen, tatt av. Vindretningen er blitt gunstigere, og Lillenes tror de største flyene skal kunne klare å lette og lande utover ettermiddagen.

Vinden flytter også ferjene på E39 over Boknafjorden. I stedet for at de kjøres fra Mortavika i sør til Arsvågen i nord, sender Fjord1 nå ferjene fra Mekjarvik (ekstern lenke) lenger inne i fjorden.

Uværet som feier inn over Sør-Norge er tett opptil grensen, men ennå ikke så ille at det skal få betegnelsen ekstremvær, ifølge Meteorologisk institutt.

Laster Twitter-innhold

Pusterom i ettermiddag

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det ikke dårlig nok til at vi går ut med noe fullt ekstremvarsel. Det virker som det blir mye verre i Nordsjøen og i Danmark, enn her hos oss. Men det er helt på grensen, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thines ved Meteorologisk institutt til NTB.

Langs hele kysten fra Rogaland, rundt sørlandskysten og til Ytre Oslofjord vil merke den sterke vinden torsdag.

Når lavtrykket passerer kysten av Sør-Norge torsdag ettermiddag, trolig i 16-17-tiden, vil det imidlertid bli et lite pusterom. Vinden vil løye noe før den dreier og går over til nordvestlig full storm langs kysten av både Rogaland og Vest-Agder.