Hopp til innhold

Tror på flere turgåere etter brann

Brannen som herjet turområdet rundt Vårlivarden i Sandnes har ikke bare negative konsekvenser. Gode forhold for planter og dyr, og «skogbrannturisme», er de positive effektene.

Arnt Mørkesdal

Arnt Mørkesdal, skogbrukssjef på Nord-Jæren, tar skogbunnen der brannen herjet i to døgn i nærmere øyesyn. Under askelaget finner han gress med levende røtter. Aske kan være god gjødsel, ifølge skogbrukssjefen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Fra Vårlivarden onsdag, dagen etter at brannen ble slukket.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg hadde trodd det hadde vært verre, sier Arnt Mørkesdal.

Dagen etter at brannen rundt Vårlivarden er slukket, er han på befaring i turområdet. Brannen startet søndag, og først tirsdag ettermiddag fikk brannvesenet kontroll over flammene.

Det var flere branner i et område på mellom fire og fem kvadratkilometer. Trolig var det turgåere som startet brannen.

Frost i jorda beskyttet røttene

Mørkesdal var bekymret, for det er bare 25 år siden sist det var en stor brann i området. Det han ser onsdag, skremmer ham imidlertid ikke. Frost i jorda har gjort at flammene ikke nådde så langt ned, mener han.

Brannen nådde heller aldri områdene med verdifull eike- og furuskog rett i nærheten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Rundt Vårlivarden i Sandnes er skogbunn, kratt og trær svartsvidd. Skadene er imidlertid mindre enn fryktet, sier skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK
Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Til og rundt Vårlivarden går en rekke turløyper. Brannen kan komme til å øke områdets popularitet, tror både skogbrukssjefen og Jæren friluftsråd.

Foto: Johan Mile Laugaland / NRK
Bjørn Hille vil ha oss til å rydde bedre

Bjørn Hille.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Jeg tror ikke skaden på jord og bunnvegetasjon er så stor, sier han, og viser frem gress med levende røtter under askelaget.

Gjødsel i aske

Han tror det svartsvidde området blir grønt i løpet av sommeren. Og det svarte kan dessuten ha positiv effekt på veksten den neste tiden.

– Aske har en viss gjødseleffekt. Det gir litt raskere vekst, sier han.

Selve Vårlivarden, som ligger 387 meter over havet, er et populært turmål. I tillegg ligger flere turløyper i området rundt.

Tror brannen trekker flere turgåere

Selv om skogbrukssjefen anbefaler turglade å bytte de hvite joggeskoene med gummistøvler, er det ingen ting i veien for å fortsette å gå tur i området.

– Alle stier og veier er uberørt. Enda flere kommer nok til å gå hit nå, bare for å se på omfanget av brannen, tror han.

Det samme mener Bjørn Hille, daglig leder i Jæren friluftsråd.

– Det er spennende å se hvordan det ser ut rett etterpå. Om noen år er disse sporene visket ut, sier han.

Skadene etter skogbrannen i Sandnes ser ut til å være mindre enn fryktet - på grunn av telen i jorden. Skogbruksjefen på Nord-Jæren tror asken og soten kan virke som gjødsel for naturen rundt Vårlivarden

VIDEO: Skadene etter skogbrannen i Sandnes ser ut til å være mindre enn fryktet - på grunn av telen i jorden. Skogbruksjefen på Nord-Jæren tror asken og soten kan virke som gjødsel for naturen rundt Vårlivarden. Foto: Rolf Marnburg/NRK.

– Bedre beite etter en brann

Branner som den rundt Vårlivarden kan dessuten gjøre turområder mer tilgjengelig – både for mennesker og dyr, sier han.

– Dette er et område hvor det ikke tas skog fra. Av og til kan det være greit at vegetasjon i slike områder blir svidd ned. Erfaring fra lignende branner viser at det blir bra å gå der. Ikke minst blir bøndene glade, for de bruker en del av områdene til beite. og det blir bedre beite etter en brann, legger han til.