Hopp til innhold

– Lund vender ikke tilbake til Statoil

– Det handlet nok ikke om at de var misfornøyde med Helge Lund, sier økonomiprofessor etter dagens nyhet om Shells oppkjøp av BG Group.

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er nok ikke veldig overraskende at Shell kjøper BG Group. Det er sånne kjøp som ofte skjer når lønnsomheten og oljeprisen går ned, sier professor i petroleumsøkonomi, Klaus Mohn.

I dag kom nyheten om at oljeselskapet Shell kjøper Helge Lunds oljeselskap BG Group for den nette sum av 561 milliarder norske kroner. Kjøpet i seg selv overrasker ikke analytikerne, men for den nyslåtte BG-sjefen så ble toppjobben i London av det kortvarige slaget.

Tror ikke på Statoil-comeback

Helge Lund

Helge Lund tok over lederjobben i BG Group i februar. Etter dagens oppkjøpsnyhet sier Shell-sjefen at lund vil gjør noe annet enn å fortsette i de fusjonerte selskapene.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

– Jeg tror nok ikke dette handlet om at de var misfornøyd med Helge Lund, sier Mohn.

Lund tok over jobben i februar, etter å ha sagt opp i Statoil i høst. Sjefen for Shell sier onsdag formiddag at Lund nå vil gjøre noe på egen hånd, men hva det blir er uvisst. Analytiker i Platou, Alex Gheorghe, sier til DN at han tror Lund vender tilbake til Statoil, men det tviler Mohn på.

– Det har jeg overhodet ingen tro på. Han gikk av da han fant ut at tiden var moden, og jeg kan ikke se at noe har endret seg siden da, sier han.

Helge Lund på sin side har vært ordknapp etter dagens nyhet, men han sier han vil fortsette å lede BG Group til transaksjonen er gjennomført.

Følg utviklingen i oppkjøpet her: