Hopp til innhold

Jarle blir pappa

Forfatter Tore Renberg ser på bøkene om Jarle Klepp som sitt store livsprosjekt. Nå er bok nummer tre om Jarle Klepp her.

Tore Renberg

Tore Renberg sier målet med romanen Charlotte Isabel Hansen var å skrive den store norske studentromanen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Intervju med Tore Renberg

Hele Norge er blitt kjent med romanfiguren fra "Mannen som elsket Yngve" og "Kompani Orheim", og Renberg lover flere Jarle-bøker, selv om fortsettelsen satt langt inne.

Munter bok

-Ja, den var trangfødt. Jeg ville skrive en stor studentroman etter ”Kompani Orheim” i 2005. Men jeg sleit. Historien manglet et nav. Så kom jeg til å tenke på hjemme-alene-festen i ”Mannen som elsket Yngve”. Da kom historien. Boka ble skrevet i fest og feiring dagen etterpå. ”Charlotte Isabel Hansen” er helt klart den boka jeg har skrevet med størst smil om munnen, sier Renberg.

Innhentes av fortiden

I den tredje boka om Jarle Klepp er Stavanger-gutten blitt student ved Universitetet i Bergen. 25-åringen blir innhentet av fortida, da det viser seg at han gjorde ei jente gravid den gang på den 80-tallsglade ungdomsfesten. Den arrogante litteraturstudenten er far til sju år gamle Charlotte Isabel Hansen, som nå bor i Skien.

- Jarle ser på seg selv som del av den akademiske eliten og barn eksisterer ikke i hans verden. Så blir han pappa. Først og fremst er dette en bok om framveksten av farsfølelsen. Den har en lettere tone enn de andre bøkene. Jeg ser på den som en komedie, og en satire over akademia og de intellektuelles frykt for sentimentalitet, sier forfatteren.

Spice girls og prinsesse Diana

Jarles møte med datteren Charlotte Isabel Hansen skjer en septemberdag i 1997, mens verden står stille for å begrave prinsesse Diana. – Siden jeg ble voksen har jeg reagert på at den vanlige menneskelige følelsen av sentamentalitet er så uglesett i akademiske kretser. En viktig framdrift i boka er kontrasten mellom den flotte lille jenta som elsker Spice Girls og prinsesse Diana, slik som så mange andre også gjorde, og den sure, snauskalla, selvopptatte faren, som gir blanke i hele prinsessen.

Blir flere bøker

Tore Renberg har sammenlignet seg med franskmannen Honoré de Balzac, som skrev nesten 100 romaner i sitt 50 år lange liv. Det blir garantert flere bøker om Jarle Klepp. – Jeg har bare så vidt begynt. På en måte ser jeg meg selv som Jarles pappa, og har stor glede av å skrive om ham og hele hans univers. Klarer jeg å være denne guttens kronikør blir jeg glad, sier forfatteren fra Stavanger før han reiser på lanseringsturne til Oslo.