NRK Meny
Normal

Trafikkskadde er lei av festtaler

Arbeidet med å få ned tallet på trafikkulykker går for sakte. Det mener Landsforeningen for trafikkskadde. Nå vil de ha noe gjort.

Etter en sommer med mange ulykker vil distriktsrepresentant i Landsforeningen for trafikkskadde i Norge, LTN, John B. Ottøy, ha handling i stedet for festtaler.

- Så lenge jeg har vært med i Landsforeningen for trafikkskadde så har det vært fine festtaler i forbindelse med valg og andre offentlige sammenkomster. Men det skjer fint lite. 

Gode trafikkvaner

Bakgrunnen for Ottøys uttalelser er tall som viser at hittil i år er 14 drept i rogalandstrafikken, like mange som i hele fjor. I NRK Rogaland i går sa samferdselsjef i fylkeskommunen, Gunnar Eiterjord at tiltak er på trappene. Blant annet skal unge bilførerer på Jæren læres gode trafikkvaner. Prosjektet startet i mars, men er ennå ikke satt ut i livet.

- De driver å detaljplanlegge slik at vi skal komme i gang med det i løpet av året, sier Eiterjord. 

Detaljplanlegging

Problemet mener Ottøy er at mens detaljplanleggingen pågår, skjer ulykkene ute på veiene.

- Det blir jo lovet der og da når ulykken har skjedd. Men det stopper opp i oppfølgingen. Når det kommer til stykket så har det ikke skjedd så mye. Det ser vi jo på resultatene, sier Ottøy.

- Det er viktig for oss at vi lager godt gjennomarbeidede aktiviteter og handlingsplaner vi er trygge på, sier Eiterjord.

Mange skadde

Ottøy i LTN er selv skadd etter en ulykke i 1995. Siden den tid har medlemsmassen i foreningen økt raskere enn han liker.

- Det er jo et tegn på at det er mange som blir ødelagt i trafikken. Holdningsskapende arbeid og infrastruktur må bedres. I 2006 burde jo infrastruktur og holdninger ha kommet så langt  at vi klarer å flytte oss fra a til b uten å kjøre oss i hjel.