NRK Meny
Normal

Nå er det helt forbudt å tenne opp bål ute

Det er tørt i skog og mark på hele Vestlandet. Brannvesenet Sør-Rogaland innfører nå totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs.

Melsheia i Sandnes

Melsheia i Sandnes. Tirsdag var brannvesenet på plass for å sjekke hvor tørt det faktisk er.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Politi ved brann i Sirevåg

I helga for halvannen uke siden utløste ungdommers lek med fyrverkeri lyngbrannen på Sirevåg. Mellom fem og ti mål blei svidd av.

Foto: Øystein Ellingsen
Brann i Vardekroken

Garasjebrannen i Sola sist uke.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Etter først å ha advart mot bråtebrenning, beslutta Brannvesenet Sør-Rogaland tirsdag ettermiddag å totalforby all bruk av åpen ild utendørs.

Etter en lang periode hvor vinden har gjort seg mer gjeldende enn nedbøren, er det svært tørt ute. I tillegg betyr vind også spredningsfare hvis det først begynner å brenne.

– Ofte uvettig oppførsel

– Mange skog-, kratt- og gressbranner skyldes uvettig oppførsel med ild i naturen. Disse kan få alvorlige konsekvenser. Derfor legger vi nå ned forbud mot bruk av ild utendørs, sier Sven Kåre Hagevik, brigadesjef i avdeling for beredskap i Brannvesenet Sør-Rogaland ifølge ei pressemelding.

I månedsskiftet mars/april i fjor brant det ved Vårlivarden i Sandnes i flere dager. En sigarettglo starta brannen.

Meteorologisk institutt advarer om gress-, skog- og lyngbrannfare både på Helgeland og Sør-Salten, i Trøndelag og på hele Vestlandet.

110-sentralen advarer

Brannvesenet Sør-Rogaland omfatter Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy. Også Hå har innført et likelydende forbud.

Også Karmøy kommune har innført slikt forbud. I Haugesund er det totalforbud hele året. 110-sentralen for Haugaland og Sunnhordland maner til ekstra forsiktighet:

– Det har vært og er kraftig vind i vårt distrikt kombinert med lite nedbør. Dette har ført til at det nå er svært tørt i skog, skogbunn, utmark og lignende. På bakgrunn av dette oppfordrer vi til at det vises stor grad av forsiktighet ved omgang av åpen ild, varme arbeider og røyking med mer, skriver 110-sentralen i en pressemelding.

Vind betyr spredningsfare

Sist uke frykta brannvesenet i Sør-Rogaland at en garasjebrann i Sola kunne spre seg til boliger i nærheten, og flere beboere blei evakuert. I helga for halvannen uke siden utløste ungdommers lek med fyrverkeri lyngbrannen på Sirevåg. Mellom fem og ti mål blei svidd av.

Tirsdag gjorde vinden at brannen i Flatanger i Nord-Trøndelag spredte seg raskt. Vinden var også hovedårsaken til at storbrannen i Lærdal i Sogn og Fjordane fikk det voldsomme omfanget den fikk tidligere denne måneden.