Blåsten tar både strøm og overtid

Kraftselskapene har hatt travle tider på grunn av kraftige vind de siste ukene. Bare for Haugland kraft har det blitt tusenvis av overtidstimer ekstra.

Jordras på Moi

Det gikk hardt utover strømmastene da store mengder jord raste i Moi på nyttårsaften.

Foto: Dalane Energi

To måneder med kraftig vind har ført til mye ekstraarbeid for kraftselskapene, senest mandag kveld måtte Lyse rykke ut etter at en trampoline havnet i en høyspentledning på Forus utenfor Stavanger.

Strømmen gikk for flere hus, men det er ikke første gang vinden har bydd på problemer denne vinteren.

– Det er klart at enkelte ganger har været vært så dårlig at vi ikke har tatt sjansen på å sende ut folk som skal opp i stolpene og reparere, vi har bare måttet vente, forteller nettsjefen i Dalane Energi, Håvard Tamburstuen.

Full storm

Det begynte for alvor med storm i begynnelsen av desember, og siden da har nok flere rogalendinger ikke merket noe særlig til vindstille dager.

I helgen blåste til opp til full storm ved Obrestad fyr på Jæren, og rundt Stokkavatnet i Stavanger har vind og vær resultert i flere trær og ledninger over den popelære turstien nå i vinter.

Nord i fylket har været gitt rekord med over 3000 overtidstimer for Haugaland kraft, forteller nettsjef John Harald Jakobsen.

– Det vi er ekstra glade for, er at det ikke har skjedd noen skader. Det å rydde unna trær som ligger i spenn over linjetraseer kan være en farlig ting. Så vi er glade for at det har gått bra, sier Jakobsen.

Tre i mast i Egersund

Kraftselskapene er glade de ikke har fått noen personskader selv med krevende jobbing. Her fra Egersund hvor et tre gjorde at strømlinjene ble liggende i spenn.

Foto: Dalane Energi

Strømløse i korte perioder

Også i Dalane er de fornøyde med at været foreløpig ikke har gjort alvorlig skade på folk og fe.

– Vi har ikke hatt noen skader, og folk har bare vært strømløse i korte perioder. Men med så utfordrende vær vi har hatt den siste tida, blir det vanskelig å rydda opp i linjenettet så raskt som kraftselskapa ønsker, forteller nettsjef i Dalane Energi, Håvard Tamburstuen.

Selv om desember har vært den verste måneden har også januar bydd på problemer. Totalt har lyse opplevd at strømmen har gått i trafostasjoner 15 ganger.

Men desemberstormene gjorde sitt for at også Lyse måtte oppbemanne.

– Etter den perioden har vi og hatt mye vind, og da har vi oppbemannet flere ganger, heldigvis så har det vist seg at det ikke har blitt så ille som vi hadde trodd, sier Nevland.

Hvordan blir været fremover, sjekk yr.no.