Toppidrett på slakteriet

Rolf Gravdal finsikter formen med å klippe sauer på Nortura dagen før dagen.

Saueklipping

En perfekt saueklipp krever full konsentrasjon og godt utstyr.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Dagen før VM i saueklipping braker løs i Bjerkreim i Rogaland finpusser saueklippere fra 11 nasjoner formen på Norturas slakteri på Forus. Blant dem er ni ganger Norgesmester i saueklipping Rolf Gravdal som var på plass allerede klokka fem i dag morges for å klippe sauer.

- Slakteriet skal ha ferdigklippede sauer fra klokka halv syv om morgenen, derfor er vi nødt å begynne så tidlig sier Gravdal.

Saueklipping

Den norske sauen som skal klippes er sterkere enn den som finnes i andre deler av verden.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

God oppladning

- Dette er den beste treningen jeg kan få før mesterskapet. Jo mer jeg får klippet jo bedre er det, men jeg må også holde meg i god fysisk form hele året for dette er tungt arbeid, sier Gravdal.

VM i saueklipping som starter i Bjerkreim i morgen dreier seg om å klippe sauer så fort og fint som mulig. Deltakerne kan stille opp i flere greiner både maskinklipping, håndsaksklipping og ullbehandling. I mange land er det fortsatt vanlig å bruke håndsaks til klippingen fordi de ikke har tilgang til strøm.

Startet på New Zealand

- VM i saueklipping startet med konkurranser i saueklipping på New Zealand på 60-tallet og som kulminerte i det første verdensmesterskapet for idretten i 1977, forteller Gravdal.

Norsk sau gir fordel

Gravdal tør ikke selv å tro på at han skal gå til topps i mesterskapet, men sier han har en stor fordel som hans internasjonale konkurrenter ikke har. Han kjenner den norske sauen.

- Den norske sauetypen er blant de sterkeste sauene i verden, derfor sliter mange av saueklipperne som ikke er vant med å håndtere slike sauer med å holde dem i et fast grep.

Gullklippen

- En perfekt saueklipp krever fullstendig konsentrasjon og velslipte redskaper. Og en velklipt sau skal det ikke finnes ull igjen på etterpå.

I de innledende rundene pleier saueklipperne å bruke femti til seksti sekunder på å klippe en sau.

Grethe Skundberg pressekontakt for VM i saueklipping, som har fulgt deltakerne i forberedelsene de siste ukene, sier deltakerne er blitt mer alvorlige og konsentrerte den siste uka.

- Dette er ekte idrettsutøvere som trener seriøst og målrettet. Hver deltaker har med seg et eget støtteapparat, trener og kamerafolk som filmer når de klipper så de kan studere sin egen teknikk etterpå.