Hopp til innhold

Politiet: Han er dagens helt

Tom Erik Eltervåg får ros av politiet etter at han klarte å stoppe en gullsmedraner midt i Stavanger sentrum.

Tom Erik Eltervåg

Tom Erik Eltervåg fakket en raner fredag. Han jobber som salgssjef på Stavanger-kontoret til gatemagasinet Asfalt, og da han kom tilbake på jobb, ble han tatt imot med applaus og hyllet av kollegaene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fredag formiddag ble gullsmeden Diamanthuset i Østervåg i Stavanger sentrum ranet. Politiet fikk melding om ranet klokka 11.14.

Det var en maskert mann som ranet butikken. Han fikk med seg smykker og ringer, trolig til en verdi av flere hundre tusen kroner.

Mannen forsvant ut av butikken med varene, men kom ikke langt. For ute på gata kom Tom Erik Eltervåg gående.

Handlet på instinkt

Eltervåg hadde akkurat vært og handlet på Clas Ohlson, som ligger i nærheten. Da han kom forbi på gata utenfor gullsmeden, hørte han den ansatte brøle. Han så en maskert mann komme løpende ut av butikken.

– Jeg prøvde å hive ting på ham, men jeg bommet. Så klarte jeg å spenne bein på mannen, og det gjorde at jeg klarte å stoppe ham, sier Eltervåg.

Raneren ble stoppet i et buskas rett ved en trapp i sentrum. To andre personer kom raskt løpende og hjalp Eltervåg med å holde fast mannen. Politiet ble varslet og de pågrep mannen.

– Han var kjapp, så jeg er fornøyd med at jeg klarte å stoppe ham. Jeg eier ikke kondis, så jeg hadde aldri klart å stoppe ham hvis jeg ikke hadde spent bein på mannen, sier Eltervåg.

– En suksesshistorie

Politiet roser innsatsen hans.

– Dette er en suksesshistorie. På generelt grunnlag skal vanlige folk være forsiktige med å gå inn i slike situasjoner. Men Eltervåg er dagens helt, sier innsatsleder Runar Heggen i Sør-Vest politidistrikt.

Runar Heggen

Runar Heggen i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Men selv om han klarte å fange en gullsmedraner, vil ikke Eltervåg være med på at han har gjort noe ekstraordinært.

– Nei, jeg gjorde bare det mange andre ville gjort.

– Mange sier nok at de ville gjort det, men det er noe annet å faktisk gjøre det?

– Det kan godt være. Men jeg tenkte ikke. Jeg ville bare stoppe mannen. Jeg så jo at han hadde en bag og var maskert, så det var noe som ikke stemte, sier Eltervåg.

Ifølge politiet var det kun en ansatt på jobb da ranet skjedde. Vedkommende vil bli avhørt, og få tilbud om bearbeiding av hendelsen.

Diamanthuset Stavanger

Diamanthuset i Stavanger ble fredag formiddag ranet. Gjerningspersonen er pågrepet av politiet.

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

Alle smykkene er funnet

Raneren var ikke bevæpnet.

– Jeg tenkte aldri på om han kunne ha våpen. Jeg kjenner jo på meg at jeg har vært med på et basketak i buskene, men det gikk bra. Det er det viktigste, sier Eltervåg.

Politiet skal gjøre tekniske og taktiske undersøkelser hos gullsmeden. Ranet ble fanget opp av videokameraer i området.

– Det er tidlig i etterforskningen, og vi ønsker ikke å dele detaljer nå. Den mistenkte er ennå ikke avhørt, men han har fått oppnevnt en forsvarer, sier politiadvokat Stian Eskeland i Sør-Vest politidistrikt.

Det er foreløpig uvisst om den mistenkte er en kjenning av politiet. Hele ransutbyttet er kommet til rette og er levert tilbake til gullsmeden.

– Jeg kan ta helg med god samvittighet, sier Eltervåg.