Toft tilbake i Vamp – 17 år etter forrige gang

17 år etter at han sa opp i Vamp er Jan Ingvar Toft offisielt tilbake i bandet. «Stemmen» synes det er minst like kjekt som sist.

Det er store forventninger til nye (og litt gamle) Vamp, som nå legger ut på turné. For vokalist Jan Ingvar Toft blir album og konserter comeback.

VIDEO: Vamp har akkurat gitt ut plate, og skal ut på en halvannet år lang turné. I disse dager legges siste finpuss.

– Når andre enn journalister spør, pleier jeg si at jeg ikke er tilbake i Vamp, men framme i Vamp, sier Jan Ingvar Toft – som gir et av svært få intervjuer i forbindelse med gjenforeninga.

NRK treffer ham på øving sammen med resten av det nåværende Vamp. En halvannet år lang turné står for døra, og albumet «Populas» er ute. VG triller en firer, Dagbladet det samme og Aftenposten høyner til fem.

Jan Ingvar Toft, da han var med i Vamp, her i 1998.

Vamp anno 1998 – med Jan Ingvar Toft på vokal.

Foto: Helge Hansen / Scanpix
Øyvind Staveland og Vidar Johnsen i Vamp

Vamp anno 2004 – med Vidar Johnsen på vokal.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Vamp

Vamp anno 2012 – med Paul Hansen på vokal.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Men veien dit har hatt både u-svinger og fartshumper, både for vokalist og resten av besetninga.

Slutta i 1998 – tilbake i fjor

I 1998 sa Toft, også kjent som «stemmen i Vamp», opp jobben sin. Attpåtil skjedde det på direkten i ei lokal radiosending. Ingen i bandet hadde fått vite noe på forhånd. Mens Toft holdt med egne prosjekter, blant annet ei soloplate som kom i 2010, bytta bandet vokalist oftere enn andre bytter ektefelle.

Vidar Johnsen overtok etter Toft, og blei i bandet til den mye omtalte exiten i 2007. før Paul Hansen året etter overtok hans plass fram til en sommerdag i fjor. Da erklærte nemlig Hansen, medgrunnlegger Torbjørn Økland og Carl Tore Apeland at bandet fikk fortsette uten dem.

Allerede samme kveld kom nyheten om at Toft, som hadde vært med på en jubileumsturné året før, igjen skulle stille seg bak Vamp-mikrofonen. Seinere det året blei Bjørn Berge hyrt inn som bandets nye gitarist.

Sjå reportasjen frå 1993 – då Vamp var klare med sitt første album.

VIDEO: Se TV-innslaget fra 1993, da Vamp ga ut sin første plate.

Øyvind Staveland og Jan Ingvar Toft i Vamp

Vamp anno 2015 – igjen med Jan Ingvar Toft på vokal.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det er vel det de kaller kjemi

Vamp-sjef Øyvind Staveland er fornøyd. Fornøyd med gode anmeldelser av plata, som egentlig ikke var planlagt før neste år, og fornøyd med hvordan bandet låter nå.

– Vi har den samme opplevelsen nå, som da vi starta. Vi treffes, bruker instrumentene og de folka vi har, og spiller, og så blir det den lyden som oppstår. Vi kunne kopiert det som er gjort tidligere, men jeg er veldig glad for at vi ikke har hatt fokus på det, sier Staveland.

Toft synes også det låter godt. Og at det føles bra.

– Det er mye kjekkere enn sist. Det er først og fremst et veldig godt miljø. Både blant de i orkesteret, og de bak. Det er vel det de kaller kjemi. Folk støtter hverandre, og alle er opptatte av å lage et best mulig produkt, og ha det gøy, sier Toft.