NRK Meny
Normal

29-åringen vil bevise at han ikke er skyldig

29-åringen fra Jæren, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot ti barn og en ung mann, har brukt privatetterforsker for å bevise at han ikke er skyldig.

Per Sandberg og Anne Kroken

Privatetterforsker Tore Sandberg er hyret inn av den tiltalte 29-åringens familie. Her er Sandberg sammen med mannens forsvarer, Anne Kroken.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– I dag skal han starte med sin forklaring. Han skal utdype det han tidligere har sagt. Han avviser at han har forholdt seg slik som det er beskrevet i tiltalen.

Det sier 29-åringens forsvarer, Anne Kroken, til NRK.

Rettssaken mot klienten hennes startet i Jæren tingrett i Sandnes mandag. Overgrepene mot barna har ifølge tiltalen skjedd flere steder på Sørvestlandet i perioden 2000 til 2012.

Les også: Overgrepstiltalt kan bli dømt til forvaring

Les også: Tiltalt for overgrep mot ti barn - kan bli dømt til forvaring

Det er tredje gang på kort tid at 29-åringen er tiltalt i en overgrepssak mot mindreårige. Han ble funnet skyldig i de to forrige sakene. Mannen fra Jæren har sittet varetektsfengslet siden i fjor sommer.

Vil bevise at han ikke er skyldig

Forsvareren sier tiltalte ser fram til å forklare seg for retten.

– Han ser fram til å bli ferdig med dette. Det har vært tungt for han og for familien å vente så lenge, sier Kroken.

Hun forteller at 29-åringen har jobbet med å skaffe fram opplysninger som kunne kaste lys over saken.

– Underveis i etterforskningen har politiet en rekke ganger måttet endre tidsangivelsene i siktelsen på bakgrunn av opplysninger som tiltalte har kommet med, sier Kroken.

Forsvareren sier at klienten i retten vil legge fram dokumenter og opplysninger som viser at han ikke kan ha forholdt seg slik som påtalemyndigheten hevder.

Etter at 29-åringen hadde erklært seg ikke skyldig, ble retten vist et dommeravhør der en tretten år gammel gutt svært detaljert forklarte seg om tre forskjellige overgrep.

Kan legge ned påstand om forvaring

Tiltalte kommer imidlertid til å avvise alle tiltalepunktene. Familien hans har hyret inn den kjente privatetterforskeren Tore Sandberg for å bevise at han er uskyldig.

– Han tilbakeviser jo alle beskyldninger som er rettet mot ham. Han har ønsket min bistand til å gjennomgå helst alle elementer i saken. Det har vært såpass mye, at det er et par viktige elementer jeg har konsentrert meg om. Der har jeg gått inn i detaljer, men de detaljene skal retten få høre, men ikke dere nå, sier Sandberg til NRK.

Privatetterforskeren sier at retten må ta stilling til om det han presenterer skal få betydning for utfallet av saken.

– Etter min oppfatning er det viktige detaljer, viktige elementer, sier Sandberg.

Fordi 29-åringen er dømt for overgrep mot mindreårige to ganger før, har aktor tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Dommeren erklærte seg inhabil

Underveis i rettsfohandlingene i Jæren Tingrett mamdag ble dommer Mass Nærland oppmerksom på at han selv hadde ledet et av dommeravhørene som ble brukt i saken.

- Det er et par høyesterettsavgjørelser som tilsier at en dommer som leder et barneavhør er inhabil til å lede hovedforhandlingene i en sak, sa Nærland til Stavanger Aftenblad.

Saken går videre tirsdag med Geir Tonning som ny dommer.