Hopp til innhold

Tar ikke nødraketter alvorlig

Hovedredningssentralen får mange meldinger om nødraketter på nyttårsaften, men rykker sjelden ut.

Nødraketter
Foto: Tor Andre Johannessen

- Vi kan få 300 meldinger om nødraketter på nyttårsaften, men vi tar dem som regel ikke alvorlig. Vi har det allikevel travelere enn normalt, for vi må vurdere hver melding, sier Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen i Rogaland.

Falsk oppskyting av nødraketter og nødbluss er ulovlig på nyttårsaften som ellers i året. Allikevel benytter mange seg av muligheten til å bli kvitt utdatere raketter ved årsskiftet, og røde lys er ikke et sjeldent syn på himmelen nyttårsaften.

Får ikke konsekvenser

Hovedredningssentralen er vant til folks bruk av nødraketter som fyrverkeri, og ser mellom fingrene på falske oppskytinger på nyttårsaften.

- Nødrakettene henger som perler på en snor på himmelen. Blir de skutt opp i tettbygde strøk tar vi det ikke alvorlig, men jeg vil fraråde folk mot å skyte dem opp over sjøområder, sier Magnussen.

Verst før og etter nyttår

Den største faren er når man fyrer av nødraketter i perioden før og etter nyttårsaften, mener Magnussen. Han påpeker at man kan bli anmeldt for å slå falsk alarm.

- Skal man absolutt skyte opp rakettene bør man gjøre det ved midnatt, sier han.

Magnussen mener redningssentralen tar henvendelser mindre alvorlig på nyttårsaften enn ellers i året, og det kan få konsekvenser.

- Den største faren er den typiske ulvehistorien. Vi får så mange falske meldinger at det ikke blir tatt på alvor når noen faktisk er i nød, sier Magnussen.