Hopp til innhold

Tanja (12) går i kirkeasyl

12 år gamle Tanja gikk mandag i kirkeasyl for å unngå å bli sendt til Russland.

Tananger kirke
Foto: Svein Jacob Mathisen / NRK

UDI har vedtatt at Tanja og faren måtte reise fra Norge innen 3 mai.

Rogaland Arbeiderparti og Haga skole i Sola har engasjert seg i saken for at Tanja skal få bli. For to uker siden var leder i Sola Arbeiderparti Siv-Helen Strandskog i Oslo sammen med stortingspresentant Torfinn Opheim og møtte den politiske ledelsen i to departementer. Men utvisningsvedtaket ble ikke endret.

Søndag kveld ble ledelsen i Tananger kirke kontaktet av moren til Tanja. Undervisningskapellan Astrid Harbo i Tananger menighet sier til aftenbladet.no at hun har hatt kontakt med moren til Tanja hele tiden, og at de hadde snakket om at kirkeasyl kunne være en løsning dersom situasjonen ble akutt.

Tanja
Foto: NRK

Det er faren til Tanja som har omsorgsretten til datteren. Den ble han tilkjent av en domstol i Russland da Tanja var fire år. Moren hentet Tanja til Norge i strid med domsslutningen og ble anmeldt av faren for barnebortføring. Men datteren har bodd hos moren siden den gang.

- Dette er en jente som har slitt lenge på grunn av hva som har skjedd tidligere i livet. Hun trenger fred og ro, men får det ikke, sier advokat John Stenseth.

Utlendingsnemda har lagt stor vekt på barnebortføringen i avslagene sine. Faren har ikke ønsket å frasi seg den daglige omsorgen for Tanja. I møtet med departementene for to uker sa den politiske ledelsen at det er Tanjas foreldre som sitter med løsningen. Moren har oppholdstillatelse i Norge, mens faren har fått avslag på sin søknad. Stenseth mener Utlendingsnemda må ta mest hensyn til barnet.

- Jeg synes at UNE må se på barnet. Hun har bodd 8 av sine 12 år i Norge. Hun har bodd sammen med sin mor de siste 8 - 9 årene, og hører naturlig til hos henne. Hun har ikke blitt snakket med av nemdledere eller noen.