NRK Meny
Normal

Svømmer med haiene for å redde bestanden

En årlig svømmetur med pigghå langs Jærkysten har blitt tradisjon for å redde på den truede arten.

Pigghåene har kommet i store stimer til kysten utenfor Reve på Jæren. Fredrik Myhre gjør som han har gjort de siste årene, han svømmer ned for å si hei.

– En sånn stim kan se veldig stor ut, men totalen er kritisk truet, sier Fredrik Myhre.

Fredrik Myhre leder i Hjelp Havets Haier

Fredrik Myhre er leder i Hjelp havets haier.

Foto: Hjelp havets haier

De siste dagene har han brukt mye tid under vann sammen med en stim av pigghå utenfor Reve i Klepp på Jæren. Og selv om han ikke legger skjul på at det er spennende å få se haien på nært hold, er det med et høyere mål for øye at han tar turen under overflaten.

– Mer truet enn pandaer

For den lille haien, også kjent som pigghå, er truet. Og selv om det har blitt gjort noen tiltak for å sikre at bestanden ikke blir mindre er Myhre redd for at det ikke gjøres nok.

– Tilstanden til pigghåen som art i den nordøstlige delen av Atlanterhavet, er faktisk enda mer truet enn selv tigere og pandaer ifølge unionen for bevaring av natur (IUCN), sier Myhre.

Han tar derfor til orde for såkalt merkefiske, hvor haien som tas opp med line eller snøre merkes og slippe sut igjen. Målet er at man i tillegg til å se hvor stor bestanden er, også lærer mer om hvor pigghåen svømmer, og hvordan den oppfører seg.

Mange gravide haier

En utfordring med pigghå er at den blir sent kjønnsmoden, og at den føder få barn hver gang den er gravid. Myhre synes det derfor er ekstra viktig å ikke fiske opp store stimer om gangen.

– Hvis en stim med gravide pigghå blir tatt med garn betyr det at en ganske stor andel av det som kan bli fremtidig bestand forsvinner. Ofte består de stimene vi ser ved kysten når vi dykker hovedsakelig av hunner, og mange er gravide, sier Myhre.

Nærings- og fiskeridepartementet har vurdert å se på muligheten for såkalt overvåkningsfiske for å få oversikt over bestanden, dette mener Myhre «i realiteten er et lovlig direkteuttak». Nå har de sendt brev til ministeren for å be om at man prioriterer merkefiske, på samme måte som man merker fugler for å se hvor de flyr og hvordan de oppfører seg.

Pigghå utenfor Reve på Jæren

Pigghåen kan komme veldig nærme på Jærkysten. En tur under overflaten for å se har blitt en tradisjon for organisasjonen Hjelp havets haier.

Foto: Fredrik Myhre/Hjelp havets haier