Hopp til innhold

Beste sommer i Ryfylke i manns minne

Det er gode tider for dem som driver med turisme i Ryfylke. Det fine været lokker båtfolket ut, og været har ikke vært bedre på lenge.

Tidenes sommer i Ryfylke
Foto: Øystein Otterdal / NRK

Anita Torp Ørnes i Skartveit gjestehavn

Anita Torp Ørnes driver Skartveit gjestehavn på Halsnøy i Finnøy

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Dette må være tidenes sommer, med det været, masse folk som spiser i kafeen, mange som bader på stranda og mange båtgjester som kommer og handler i butikken.

–Det er helt topp, sier Anita Torp Ørnes. Hun og mannen driver Skarveit gjestehavn på Halsnøy i Finnøy. De har også butikk og kafe til gjestene sine.

–Det kommer mange flere turister her når været er godt. Da er også humøret på topp, og vi blir fjågere, sier Ørnes.

Nå i sommerdagene har de nesten gått tomme for is hver eneste dag.

Familien Førland fra Tysvær

Familien Førland nyter sommerværet på Halsnøy.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Familien Førland fra Tysvær startet båtferien for en uke siden, i helgen nøt både datteren Martine og foreldrene Tine og Frode godværet på brygga i havna på Skartveit.

–Det har blitt en kjempeflotte plass. Det er kjekt at det både er butikk og god service, sier Førland. De bruker dagene på bading, bading og soling, soling.

Daniel Nedrebø i Helgøysund

Daniel Nedrebø i Helgøysund.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Også travelt i Helgøysund


Daniel Nedrebø var først ute i Ryfylke med å satse på båtturisme for 47 år siden. 71 åringen har overlatt mye av driften av Helgøysund gjestehavn til neste generasjon, men må fortsatt ha en finger med i spille når det blir så travelt som denne sommeren.

–Det har sikkert vært dobbelt så mange her på forsommeren som tidligere år, sier Nedrebø.

Han forstår godt at det er mange som kommer i år.

–Du finner ikke finere plasser i verden enn det er rundt her når været er så bra, sier Nedrebø.

Ordfører Gro Skartveit i Finnøy

Ordfører Gro Skartveit i Finnøy

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Finnøy kommune satser på turisme

Finnøy hopper også i det og ønsker seg enda større satsing på båtturistene i fremtiden. Nå jobbes det med kommuneplanen for Finnøy frem til år 2026, som skal behandles av politikerne til høsten.

–Båtturisme er og blir et viktig satsingsområde for øykommunen, sier ordfører Gro Skartveit.

De er viktige i forhold til arbeidsplasser, reiseliv, i forhold til butikkene. VI har 6 butikker på 1200 innbyggere, det er spesielt, det finner du ingen andre steder i landet, sier Skarveit.

Vi har så mye fint å vise, vi vil jo gjerne dele det flotte vi har her inne. For det er en god plass å være, både for oss som bor her, og for båtturistene.

Saken fortsetter under bildet.

Skarveit gjestehavn i Finnøy

Idyll i Skartveit gjestehavn på Halsnøy i Finnøy.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Vil merke turstier

–Båtturisme kan bli både viktigere og større. Derfor har Finnøy kommune satt i gang et reiselivsprosjekt, nettopp med tanke på dette med aktivitetspakker på de ulike øyene, og et turstiprosjekt, sier Skartveit.

–Det skal bli bedre merkede turstier, slik at det bre blir å reise fra øy til øy. I tillegg er det mye kjekke folk her inne, smiler Skartveit.

Det er ren idyll. Ja, det er idyll, og det er så mange som ikke vet hvor flott det er her. Nå er det festival etter festival her i Finnøy, så jeg oppfordrer alle til å ta en tur inn og se hvor flott vi har det, avslutter Skarveit.