NRK Meny
Normal

Vil slå rekorden på 14 NM-gull i squash

Lotte Eriksen og Kristian Solhaug, begge fra Hafrsfjord squashklubb, ble årets norgesmestere i squash. Hun for tiende gang, han for første gang etter seks sølvmedaljer.

Hafrsfjord squashklubb

Hafrsfjord squashklubb tok hjem gull-, sølv- og bronsemedaljen i årets NM i squash. I tillegg ble klubben kåret til årets klubb av squashforbundet. Gullvinnerne Kristian Solhaug og Lotte Eriksen viser frem sine pokaler. Sølvvinner Kim Are Killingberg står helt til venstre.

Foto: Laila Østerhus / HSK

– Seieren gikk greit. De siste årene har det vært forholdsvis lett. Jeg legger ned mye arbeid resten av året, og er veldig stolt over å ha vunnet NM ti år på rad, sier Lotte Eriksen.

Ingen kunne utfordre 26-åringen, som nå har dominert norsk squash i et tiår. I helgen kjempet 108 menn og 16 kvinner om seieren i norgesmesterskapet i squash. Eriksen tok gullet hjem fra Myrens sportssenter i hovedstaden.

Tok gull etter seks sølvmedaljer

Kristian Solhaug (36) vant herreklassen da han slo fire ganger Norgesmester Kim Are Killingberg i finalen med 3–2 og 11–8. Det var syvende gang Solhaug var i NM-finalen i squash.

– Det satt langt inne. Jeg har vært i mange finaler nå, og bare tapt. Jeg har blitt mobbet i seks år som den evige toer, så det var helt greit å ta med pokalen på jobb i dag, sier Solhaug.

– Derfor var det virkelig på tide at han tok seieren. Det var skikkelig fortjent. Han legger ned så mye arbeid. Finalen var helt rå, og utrolig spennende, sier Eriksen.

Jobber fullt og trener på kveldstid

Utenom treningen jobber Solhaug fullt som teknisk sejf i et lite oljeselskap i Stavanger.

– Jeg tar meg tid til trening på kveldstid hver dag. Jeg har spist sunt og ikke unt meg en vaffel på jobb. Det kreves ekstreme ting for å få vinne NM. I siste halvår har jeg hatt opptil ti økter i uka.

– Det koster litt, så jeg får de hvor lenge jeg holder på. Det er utrolig kjekt at jeg klarer å utvikle meg som 36-åring. Jeg begynte jo da jeg var 24 og er et bevis på at det aldri er for seint til å oppnå noe, selv i voksen alder, legger han til.

Sølvvinneren Kim Are Killingberg tilhører også i Hafrsfjord squashklubb, og det samme gjør Ronny Aasbø, som vant bronsefinalen. Killingberg bor i Nederland, mens Aase og Solhaug trener sammen på Sola.

– Vi har kjørt løpet sammen hele veien. Uten han hadde jeg aldri klart dette. Vi har dratt opp miljøet i Stavanger og nå er det veldig mange gode rett bak oss, sier Solhaug.

2014 NM Finalen Squash. Kim Are Killingberg

Finalen i squash-NM 2014: Kim Are Killingberg og Kristian Solhaug.

Foto: Glenn Ulrik Halvorsen

Håper å slå rekorden på 14 NM-gull

Etter hennes tiende NM-gull lurer squashfansen på hvor lenge Lotte Eriksens dominans kan vare.

– Plutselig så kommer det noen, men slik det så ut i år så håper å klare det noen år til. Elin Blikra har vunnet 14 ganger, så jeg har som mål å slå henne, sier hun.

Elin Blikra fra Bergen vant NM i squash fra 1990 – 2002 og i 2004, og Lotte Eriksen tok sitt første gull i 2005. Se oversikten over norgesmestere gjennom tidene.

Nå reiser hun snart sørøstover for å trene og spille flere turneringer.

– Jeg spiller først en cup hjemme hos Hafrsfjord den 7–8 februar, men etter det reiser jeg til Malaysia i slutten av februar og skal spille turneringer der. Etter drar jeg og samboeren min til Australia. Der skal jeg spille flere turneringer frem mot mai, sier Eriksen.

Lotte Eriksen fra Sola i Rogaland har vunnet NM i squash for damer hvert år siden 2005.

VIDEO: For å få mest ut av treningen, spiller Lotte Eriksen ofte mot mannfolka i Hafrsfjord Squashklubb.

Hafrsfjord ble «årets klubb»

Landslagstreneren Mark Hornby delte også ut prisen for «årets klubb» til Hafrsfjord squashklubb. Hafrsfjord arrangerte i år juniorturnering for det europeiske squashforbundet.

– Det er et vanvittig miljø her i klubben. Vi har det kjekt og arrangerer mye sosialt i tillegg til trening. Det er veldig mange som trener altfor mye og får mye kjeft av konene og kjærestene sine, sier Solhaug.

– Det er et enormt godt miljø med mange spillere og ivrige folk. Elitespillere og bedriftsligaer møtes og det skaper et utrolig miljø for squash. Det smitter og alle vil bli bedre uansett nivå, sier Eriksen.

I slutten av april drar det norske landslaget i squash, som alle er fra Hafrsfjord squashklubb, til Italia for å spille EM.

Ifølge Norges Squashforbund var det også mange overraskelser i årets NM. 17/32-seedete Anders Hauge Engebretsen kom til semifinale i herreklassen, og endte til slutt på 4. plass. Useedete Astrid Elise Østerhus gikk helt til semifinalen, og vant til slutt bronsefinalen.

Finalen i squash-NM 2014: Kristian Solhaug og Kim Are Killingberg

Finalen i squash-NM 2014: Kristian Solhaug og Kim Are Killingberg.

Foto: Glenn Ulrik Halvorsen