Hopp til innhold

Strømsparing kan øke risiko for legionellasmitte

Rørleggeren rister på hodet av folk som velger å senke temperaturen i varmtvannsberederen for å spare strøm. Kan føre til oppblomstring av legionella, advarer FHI.

Dyrt varmtvann

Senkes temperaturen i varmtvannsberederen ned til 50 grader for å spare strøm, kan en få enda lavere temperatur til kraner og dusj. Det kan igjen føre til oppblomstring av legionellabakterier, ifølge FHI.

Foto: ESPEN BIERUD / NRK

Sør-Norge har hatt skyhøye strømpriser. De fleste har derfor sett etter muligheter for å kutte strømforbruket, og dermed redusere strømregningen så mye som mulig.

Men ett tiltak blir det advart mot.

– Å skru ned temperaturen i varmtvannsberederen er noe av det mest toskete folk kan gjøre. Du sparer lite penger, og så kan du bli sjuk, sier rørlegger Øyvind Sandanger i Centrum Rør i Stavanger.

Rørleggeren i Stavanger sier de har sett mange tilfeller av at personer har senket temperaturen i varmtvannsberederen.

Rørlegger Øyvind Sandanger, Centrum Rør, Stavanger

Rørlegger Øyvind Sandanger i Centrum Rør opplever at folk senker temperaturen i varmtvannsberederen for å spare strøm.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Legionellasmitten øker

Legionellasmittetallene er på vei opp igjen etter to år med lave smittetall. Hittil i år er 62 personer smittet av legionellabakterier.

I fjor og året før var det rundt 40 personer som fikk den potensielt farlige bakterien i lungene, noe som igjen har gitt sjukdom.

Legionellabakterier kan føre til dødsfall. Det siste som er registrert er ved Stavanger universitetssjukehus, der en pasient døde for kort tid siden.

Line Angeloff i Folkehelseinstituttet

Seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff i Folkehelseinstituttet advarer mot å senke temperaturen i varmtvannsberederen.

Foto: Line Angeloff

– Det er eldre og personer med underliggende sjukdommer som har størst risiko for å dø etter smitte av legionellabakterier, sier Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Legionellabakterier finnes naturlig rundt oss, og er ufarlige fram til de kommer ned i lungene. Men får de gode vekstvilkår i varmtvannsberedere eller andre vannanlegg, kan dette utgjøre en stor smitterisiko.

– Bakteriene kan vi få i lungene som små aerosoler når vi dusjer, sier Angeloff.

Høy temperatur dreper bakterier

Legionellabakteriene trives best med 20–50 grader. Og da er rådet klinkende klart: Ikke rør temperaturinnstillingen på varmtvannsberederen.

Dusj

Legionellabakterier kan komme ned i lungene i aerosoler, som er veldig små vanndråper, nesten som vanndamp, når du dusjer.

Foto: NRK Nett-TV / NRK

– Hjemme har vi ikke noe behandling av vannet med kjemikalier. Så anbefalingen er å holde en jevn temperatur på 70 grader i varmtvannsberederen, sier Angeloff i FHI.

Hun advarer folk mot å senke temperaturen for å spare strøm.

– Senkes temperaturen ned til 50 eller 45 grader for å spare strøm, vil det kanskje ikke ha så stor effekt på kort sikt. Men på litt lengre sikt vil du få veldig lav temperatur på nettet ut til kraner og dusj, som igjen kan føre til oppblomstring av legionellabakterier, advarer Angeloff.

Andre sparetiltak

Rådgivningsselskapet Kompa har legionellakontroller som et av sine hovedområder. Selskapet får ofte spørsmål knyttet til strømsparing, temperatur og legionellabakterier.

Rørlegger Øyvind Sandanger, Centrum Rør, Stavanger

Rørlegger Øyvind Sandanger gjennomfører jevnlige legionellakontroller i Stavanger-området.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Har man en styringsenhet, kan det gi muligheten til å senke temperaturen når strømprisen er høy. Og har man en gammel varmtvannsbereder, kan det være mye å spare på å skifte til en ny, som har langt mindre varmetap, sier seniorrådgiver Hanne Skiri i Kompa.

Rørlegger Øyvind Sandanger, Centrum Rør, Stavanger

Rørlegger Øyvind Sandanger i Centrum Rør, Stavanger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Centrum Rør har jevnlige kontroller av bygg i Stavanger-området. Det blir blant annet tatt vannprøver, og innimellom dukker det opp litt for mange legionellabakterier.

– Vi har funnet for høye verdier av legionellabakterier. Da må vi grave litt dypere og se på temperaturer på tappepunkter og sirkulasjon i anlegget. Da kan det settes inn tiltak for å få løst problemet, sier Øyvind Sandanger i Centrum Rør.