Hopp til innhold

Slik ser soloppgangen ut fra Prekestolen

Stadig flere utenlandske turister vil oppleve den kjente attraksjonen på en helt ny måte. NRKs fotografer var på det berømte utsiktspunktet natt til tirsdag for å få med seg øyeblikket når solen stiger over horisonten.

Flere turister fra utlandet kommer til Preikestolen i en tid uten de store folkemassene; grytidlig om morgenen.

Flere turister fra utlandet kommer til Preikestolen i en tid uten de store folkemassene; grytidlig om morgenen. Foto: Anders Fehn/NRK

– Jeg tror det er den fineste soloppgangen jeg har sett i år. Vi er heldige, sier naturguide Johannes Apon.

Den nederlandske mannen tar med seg utenlandske turister i grupper på tur til Rogalands mest berømte attraksjon. Kun et fåtall velger å legge ut på turen i Ryfylke nattetid, men i overkant av om lag 250.000 personer tar turen til Preikestolen hvert år.

– Attraksjonen har den siste tiden fått en plass på flere populære lister i utlandet. Platået på Preikestolen er ifølge Lonely Planet det flotteste utsiktspunktet, sier nederlenderen.

Flest turister tar turen

De utenlandske turister ble med Apon med hodelykt og staver i nattemørket. I mørke og skumring trasket de veien oppover mot toppen. Målet er å få se solen stige opp over Lysefjorden.

– Det er nesten umulig å være på Preikestolen helt alene. Jeg har selv kun hatt to eller tre turer her, der det ikke har vært en eneste en her. Ofte er det flere som sover i telt her på platået, sier naturguiden.

Apon

Johannes Apon er naturguide.

Foto: Anders Fehn / NRK

Av alle som besøker platået i Lysefjorden er fire av fem turister. Soloppgangsturen har enda større andel utlendinger.

– På disse turene er så å si alle turister fra Europa og verden, sier naturguiden som har gjort slike turer som sitt levebrød, sier Apon.

Sov i telt ute på tuppen

Frank Metere tok turen til Preikestolen på sitt norgesbesøk, og valgte å overnatte i telt på platået.

– Litt kaldt og vindfullt, men nydelig. Dette er min første tur til Norge, og jeg ville oppleve det beste dere har å by på, sier østerrikeren.

Selv om det er flust av fjell i hjemlandet, ville han bruke tiden i Norge på fjelltur.

– Preikestolen er annerledes, med sin karakteristiske form. Det er et helt annerledes landskap her enn i Østerrike, sier han.

Med hodelykt og staver

Turistene var utstyrt med hodelykt og staver.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

«Sild i tønne» på dagtid

Om sommeren er det nærmest rushtid på Preikestolen midt på dagen. Det kan stå hundrevis av personer på platået på samme tid.

– Ikke alle setter like stor pris på det, men da finnes bedre muligheter på andre tider i løpet av døgnet sommerstid, eller i lavsesongen, sier Apon.

Naturguiden er betatt av landets turområder, og håper det finnes grunnlag for den nye formen for turisme

– Vi ser at stadig flere utenlandske turister ønsker å oppleve attraksjoner på en ny måte. Vi er heldige som har Preikestolen og Kjerag i regionen vår, sier han.

Preikestolen

Soloppgang ved Preikestolen.

Foto: Anders Fehn / NRK