Hopp til innhold

Stjal 2,6 meter lang hvaltann

Tyven rev tannen løs fra veggen før han sprang ut fra museet.

Narhval

Det er en slik tann en mann onsdag formiddag stakk av med fra Stavanger Museum.

Foto: WIKIPEDIA

Narhvaltann

Bilde av den 2,6 meter lange tannen i en bok ved museet.

Foto: Anders Halvorsen Fehn / NRK

En mann stakk onsdag formiddag av med en 2,6 meter lang tann fra en narhval fra Stavanger museum.

Mannen løste inngangsbillett ved museet klokken 11.45 onsdag. Fem minutter senere kom han løpende ut med noe som lignet et rør.

– En museumsvakt fikk varslet andre ansatte, som fort fant ut at «røret» var en tann fra en narhval, sier avdelingsdirektør Atle Fiskå ved Stavanger museum til NRK.

Kan ha stor omsetningsverdi

– Det dreier seg en tann som stikker som et spyd ut fra munnen til hvalen. Den er henimot rundt to og en halv meter lang og grålig i fargen. Tannen er vridd og helt rett, forklarer Fiskå.

Tannen har tilhørt Stavanger museum i 120 år. Fiskå vet så langt ingenting om hva som ligger bak tyveriet, men har i dag undersøkt tannens verdi.

– Den materielle verdien ligger på et sted mellom 50 og 60 000 kroner. Men museets verdi er vanskelig å fastslå, den histriske verdien er større enn den materielle, sier han.

Fiskå mener tannen vil være vanskelig å omsette.

– Men om dette er et organisert nettverk, lar det seg gjøre, sier han.

Mann med hatt og frakk

Politiet ble kontaktet rett etter hendelsen, og ansatte ved museet syklet og kjørte rundt i nabolaget for å finne spor etter tannen.

Tyven beskrives som en mann i førti, femti-årsalderen med hatt og mørk frakk, opplyser operasjonsleder Kurt Løklingholm i Rogaland politidistrikt.