NRK Meny
Normal

Stjal fra den nedbrente kirken

Denne uka har noen stjålet kobber fra den nedbrente kirken i Kopervik. Det er ikke første gang noen har stjålet fra brannruinen.

Kopervik kirke sett ovenfra

Kopervik kirke begynte å brenne i slutten av mai i år. I sommer ble det klart at brannen startet på grunn av ugressfjerning med gassbrenner.

Foto: Tor Andre Johannesen

Kobberet på kirkespiret til den utbrente Kopervik kirke på Karmøy er stjålet. Kobberet skulle selges på auksjon for å være med på å finansiere en ny kirke, og var trolig verdt rundt 30.000 kroner.

Video Kirkeverge Marta Lunde Medhaug om brannen i Kopervik kirke

Marta Lunde Medhaug.

Foto: Nyhetsspiller

– Denne gangen må jeg si at vi kjente fortvilelse. Dette skulle selges under en auksjon vi skal ha i slutten av måneden, sier kirkeverge Martha Lunde Medhaug.

Tyveriet ble oppdaget denne uken.

Tyverier også tidligere i høst

Det er ikke første gang noen stjeler fra kirken, som ble totalskadd i en dramatisk brann tidligere i år.

Fra før er nemlig både kors, vasker og toalett blitt tatt fra kirken.

Tidligere i høst ble kirkeruinen revet, og tomta står nå omkranset av høye byggegjerder. (Artikkelen fortsetter under videoen).

Video Riving av Kopervik kirke

VIDEO: Tidligere i oktober ble det totalskadde kirkebygget revet.

– Vi har innsett at ting forsvinner når vi ikke passer på det, så noe av skylden tar vi selv. Men da vi la dette innenfor byggegjerdene trodde vi at vi var forsikret mot at uvedkommende tok seg inn, sier Lunde Medhaug.

Tror ikke det er mer igjen å stjele

Kirken begynte å brenne ved 12-tiden fredag 28. mai i år. Fortvilte karmøybuer kunne gjennom hele ettermidagen bare se på at kirken brant nesten helt opp foran øynene deres.

Brannvesenet greide ikke å slukke brannen, og om kvelden raste kirketårnet. (Artikkelen fortsetter under videoen).

Video Her raser kirkespiret på Kopervik kirke

VIDEO: Da kirken begynte å brenne om formiddagen fredag 28. mai, kom mange tilskuere til. De ble hjelpeløse vitner til at kirken ble totalskadd, og at kirketårnet til slutt raste.

– Er det mer igjen å stjele hos dere nå?

– Det tror jeg ikke det er, sier Lunde Medhaug.

Hun tror ikke de får kobberet tilbake, men har gjort sitt for at det skal bli vanskelig å omsette.

– Det er store mengder, og lett å dele opp slik at det ikke kan kobles til kirken. Men vi har tatt kontakt med flere firmaer som kjøper kobber, så det skal bli vanskelig å selge det i Norge, sier kirkevergen.

Tyveriet er meldt til politiet.