Hopp til innhold

Stengte ned produksjonen på grunn av drivende lekter

ConocoPhilips evakuerte 145 personer fra Eldfisk-senteret på Ekofisk på grunn av fare for at en drivende lekter kunne treffe installasjonene.

Åpning av Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen

145 ansatte fra Eldfisk-senteret er evakuert på grunn av fare for at en lekter skal treffe installasjonene.

Foto: Skårdalsmo, Kristian / NTB scanpix

ConocoPhillips har evakuert 145 arbeidere fra Eldfisk-senteret på Ekofisk, og har nå bare en minimumsbemanning på grunn av lekteren som har slitt seg, og driver rundt i Nordsjøen.

– Produksjonen er stengt på Eldfisk-senteret og Embla-plattformen på grunn av evakueringen, opplyser pressekontakt Tore Falck i ConocoPhillips.

Ekofisk

Ekofisk-feltet sør i Nordsjøen.

Foto: NORSK OLJEMUSEUM

Nesten alle er evakuert

95 av de ansatte er fløyet til land, mens de øvrige 50 evakuerte er fraktet til andre plattformer i området. Det er nå minimumsbemanning på plattformen.

– Vi har nok helikopterkapasitet i området hvis det blir aktuelt å evakuere flere. Dette er bare et forebyggende sikkerhetstiltak for våre ansatte, sier Falck.

Eldfisk-senteret ligger rett nord for Valhall. Også der er nesten alle evakuert, og produksjonen er stengt.

Eide Barge 33

Denne lekteren, Eide Barge 33, driver nå mot Valhall-feltet.

Foto: Eide Marine Engineering

Kan treffe torsdag formiddag

Lekteren som slet seg under slep er den 110 meter lange og 30 meter brede «Eide Barge 33». Den er ubemannet og eies av rederiet Eide Marine.

Klokken 11.30 anslår Hovedredningssentralen at lekteren kan treffe en av installasjonene til BP Norge på Valhall-feltet om en time. Frykten er at lekteren så kan drive videre til Eldfisk-feltet.

Arbeidet med å forsøkte å stanse lekteren er i gang, to båter fra Ekofisk-feltet bistår i arbeidet. De prøver å skyte en line ombord i lekteren. Men de har så langt ikke lykkes i forsøkene.

I natt var det storm flere steder i Nordsjøen. Det er fortsatt sterk vind i området.

Flere nyheter fra Rogaland