NRK Meny
Normal

Steinsvåg Strand-ordfører likevel

Høyre, KrF og Frp gikk sammen med Sp om å danne flertall i Strand. Så snudde Senterpartiet seg til Arbeiderpartiet.

Det vakte sterke reaksjoner da Ap i Strand så ut til å miste ordførervervet etter å ha fått over 40 prosent av stemmene, men det ble omgjort i går. Senterpartiet brøt ut av koalisjonsforhandlingene med Krf, Høyre og Frp, og gikk sammen med Ap og SV.

Helge Steinsvåg

Helge Steinsvåg (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet

Sittende ordfører i Strand, Helge Steinsvåg (Ap) beholder nå jobben, og Alf Henning Heggheim (Sp) blir varaordfører.

– Det som skjedde i går var at vi ble enige med Senterpartiet og SV, og det er jeg veldig glad for at vi klarte å få til. Det er et veldig naturlig og godt samarbeid, sier Helge Steinsvåg.

Stor oppslutning

– Jeg er veldig glad for det. Spesielt på velgerene sine vegne. Når vi får over 40 prosent av stemmene mener jeg dette er en naturlig vending, og en vending jeg tror velgerne vil sette pris på, sier han.

Når har altså Arbeiderpartiet og Senterpartiet gått sammen. To parti som er svært uenige når det kommer til Ryfast.

– Det er egentlig helt uproblematisk. Det er en sak som vi vet vi er uenige om, og vi er enige om å være det. Det er ikke en sak som har preget denne avtalen, og er en sak der de ulike partiene står fritt til å stemme slik de vil, sier han.

Melberg vraket som ordfører

Arild Melberg

Arild Melberg (KrF)

Foto: Birger Sandvik / Kristeleg Folkeparti

Etter valget dro NRK Rogaland til Strand for å møre den nye ordføreren, Arild Melberg fra KrF.

– Det ble en kort karriere som påtroppende ordfører. Vi ble sjokkerte, vi fire andre partiene, og vi opplever at Sp har direkte ført oss bak lyset og sveket oss, sier han.

Melberg mener Senterpartiet har vært lite samarbeidsvillige i forhandlingsprosessen.

– Vi har måttet passerer flere hindre, og KrF, Høyre og Frp vært villige til å gi for å opprettholde fremdriften. Sp har sittet på sitt, og ikke vært villige til å rikke seg en millimeter, sier Melberg.

Han forteller at Senterparitets Alf Henning Heggheim ringte han og sa det var for sent, og forklarte at de hadde blitt enige med Arbeiderpartiet.

– Et uttrykk for skuffelse

Leidulf Sigmundstad (Sp) reagerer ikke stort på at Melberg og KrF sier de ble sveket av Senterpartiet.

– Det er et uttrykk for skuffelse. Jeg forventet at slike uttrykk ville komme i skuffelsens time. Jeg legger ikke så mye i det, og tror at det stilner når folk får tenkt seg litt om. Det er slik politikk er, desverre kan man kanskje si, sier Sigmundstad.

Han forteller at det var på spørsmålet om kvinneandel i råd og utvalg Senterpartiet følte forhandlingene ble vanskelige.

– Vi følte at vi ble presset opp i et hjørne for å løse kvinnekabelen, og det klarte vi ikke. Når det er to partier med fem representanter, og vi har kun to har vi mindre å liste og lempe på enn de andre. Og vi var uenige om hvordan dette skulle løses, sier han.

Fortsatt for Ryfast

Sigmundstad understreker, i likhet med Steinsvåg, at Ryfast-spørsmålet ikke er en samarbeidsfaktor.

– Strand Senterparti er helt klare i vårt syn på Ryfast. Vi har ikke skiftet side i Ryfast, og kommer tilå gjøre alt for at Ryfast skal bli realisert, sier han.