Hopp til innhold

Steile fronter i Viking – klubben i akutt pengekrise

Ingen av de to forslagene som skulle gi mynt i ei slunken Viking-kasse, blei stemt gjennom bak de lukka dørene på generalforsamlinga tirsdag. Om to uker blir det generalforsamling igjen.

Styret i Viking ASA

Viking ASA-styret (Charlie Granfelt, Ingebjørg Folgerø, Kristin Kragseth, Ann Kristin Rugland Thulin og Egil Østenstad) samla seg ute på stadion i en av pausene under generalforsamlinga.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

– Vi har kommet framover, men det går tregere enn hva vi hadde ønska, sier styreleder i Viking ASA, Charlie Granfelt, til NRK etter at tirsdagens ekstraordinære generalforsamling – hvor pressen blei kasta på gangen – var over.

Charlie Granfelt

Charlie Granfelt, styreleder i Viking ASA.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Møtet skulle være stedet hvor aksjonærer og styremedlemmer blei enige om en felles løsning, til Vikings beste. I stedet ble forskjellene mellom de ulike grupperingene i klubbens ledelse enda tydeligere – og noen løsning blei det ikke.

– Felles for oss alle er at vi ikke ønska dette ekstraordinære møtet. Vi synes ikke at det er noen seier at vi må ha enda et møte om to ukers tid, sier Granfelt.

Tre stridsspørsmål

Det er særlig tre punkter det strides om, og to grupper står mot hverandre. Den ene består av styret i fotballklubben Viking FK, samt flere store aksjonærer. Den andre består av resten av aksjonærene (litt under halvparten).

  • Viking FK-gruppa har lenge vært motstandere av å omdanne Viking ASA til et AS. Det har gruppa nå omsider gått med på. Kravet om 40 prosent kvinneandel vil imidlertid ikke aksjonærgruppa være med på.
  • Det har lenge vært planer om å gjennomføre en aksjeemisjon i klubben, som skal tilføre klubben sårt tiltrengte penger. Heller ikke her har det vært mulig å bli enige.
  • Det er ikke full enighet om valg av et samla Viking styre, uavhengig av selskapsform.

Kan gå pengetom i slutten av april

Styrets innstilling om å omdanne til AS, under forutsetning av at flere vedtekter kom på plass, fikk ikke de nødvendige to tredjedelene av stemmene, ifølge Stavanger Aftenblad.

Etter voteringa ble den planlagte aksjeemisjonen diskutert. Styret har bedt om å hente inn 25–30 millioner i en kapitalutvidelse for å få bukt med den akutte likviditetskrisen klubben befinner seg i.

I slutten av april vil klubben være tom for penger, ifølge Aftenbladet.

Heller ikke dette forslaget fikk to tredjedeler av stemmene. Ei gruppe aksjonærer gjorde som de hadde varsla ved å nekte en emisjon uten at selskapet ble omdanna til et AS.

Tror på enighet på neste generalforsamling

Etter at alle tre forslagene falt, tok generalforsamlingen ei kort pause. Til slutt kom Viking-styret tilbake med tre punkter som de håper vil føre til en løsning. Disse vil imidlertid ikke bli gjennomgått før en ekstraordinær generalforsamling om 14 dager. Og det skal gjøres arbeid i kulissene før denne samlinga, sier Granfelt til NRK.

– Mellom den og nå skal vi ha noen forberedende møter som gjør at vi kan få til en enighet. Det er tydelig hva de store uenighetene nå dreier seg om, og hvordan man ønsker å ta fatt på dem, sier styrelederen.

Uten en ny aksjeemisjon havner Viking i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Hvis de ikke lykkes med å hente inn frisk kapital, må styret kutte kraftig i kostnadene.

Det kan innebære salg av spillere, oppsigelse av kontrakter og andre kostnadskutt, fastslår Aftenbladet.

– Alt i alt er ikke dette noen stor dag for Viking, sier Granfelt til NRK.