Stavangersjåfører krasjer mest

Førjulstiden er på topp når det gjelder påkjørsler bakfra.

Bulka bil
Foto: MMS: Annette Berentsen / NRK

Førjulstiden resulterer i flere påkjørsler bakfra blant rogalendinger. Flere biler på veiene nå før jul og travle mennesker bak rattet er en medvirkende årsak, sier Statens Vegvesen i Sør-Rogaland.

Stavanger verst i fylket

Og ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon er Stavanger verstingen her i fylket.

- I Stavanger ser vi en helt klar topp i november og desember når det gjelder påkjørsler bakfra, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal. Det har jo kanskje med julestress og litt glatte veier å gjøre, og i tillegg er det veldig mye trafikk på veiene.

Rogaland på andreplass i landet

På landsbasis ligger Oslo på topp, mens Rogaland deler andreplassen sammen med Hordaland og Akershus i antall påkjørsler bakfra de siste fem årene.

Og i Rogaland fortsetter verstinglisten slik, etter Stavanger: Sandnes og Haugesund.

- Rogaland er et fylke med mye trafikk rundt byene, og denne typen ulykker et et typisk byfenomen, sier Neverdal.

- Vask frontruten

Daglig leder i Viking redningstjeneste i Stavanger, Morten Nesheim, mener en vindusvask av frontruten kan hjelpe mot ulykker.

- Spesielt de som har skitne ruter og kjører mot solen ser veldig lite, sier han. Dette har gitt seg utslag på motorveien på ettermiddagen, når solen står rett inn tunnellåpningen når bilene kommer ut. Noen panikkbremser litt når de ikke ser, og dette ser kanskje ikke de som kjører bak. Derfor har det vært en del kollisjoner på motorveien, spesielt i sørgående felt.

Hva kan folk gjøre for å unngå å få solen rett i fjeset?

- Solen får man i fjeset uansett. Men det man kan gjøre er å vaske frontrutene. Et klart og fint glass hjelper veldig mot sol.

- Kjør pent og hold avstand

Det er rundt 430 påkjørsler bakfra i desember i Rogaland og ca. 2500 i året. Toppen forventes i Stavanger nå i desember. Og oppfordringen fra Neverdal går derfor til alle bilførere i fylket:

- Ta det med ro nå i førjulstiden. Rogaland ligger nesten på topp, bak Oslo, så kjør pent og hold avstand til bilen foran.

Har du vært involvert i et trafikkuhell i førjulstiden?