Hopp til innhold

Strandet spekkhogger forblir på stranden

Brannmenn i tørrdrakter prøvde å redde en spekkhogger som hadde svømt på grunn utenfor Vikevågen på Karmøy i Rogaland. Den er foreløpig lite interessert i å svømme tilbake i havet.

Redningsmannskaper måtte redde en strandet spekkhogger som hadde svømt på grunn utenfor Vikevågen på Karmøy i Rogaland.

VIDEO: Spekkhogger strandet ved Karmøy. Foto: Jan Kåre Ness.

Karmøy brannvesen rykket søndag ettermiddag ut for å redde en spekkhogger ut på dypere vann. Flere av beboerne i området kom også til med egne båter for å hjelpe til.

– Ni brannmenn er kjørt av gårde til stedet. Så får vi se hvordan vi skal gripe dette an, sa fagleder Audun Matre i Karmøy brannvesen til NRK klokken 15.

Brannvesenet fikk søndag ettermiddag meldinger om at spekkhoggeren slet i sjøen og politiet ble varslet klokken 14:05 om at den hadde gått på land ved Falnes kirke.

Redder spekkhogger utenfor Karmøy

Redningsmannskaper prøver å få spekkhoggeren av grunna.

Foto: Tor Andre Johannessen

Redningsmannskaper, politiet, brannvesen og Viltnemnda dro ut for å hjelpe dyret. Brannmenn ikledd tørrtrakt brukte flere timer på å klare å redde spekkhoggeren.

Etter hvert fikk de en presenning under den slik at de klarte å lede den ut på dypet igjen.

Vi fikk dyret ut på dypere vann, og så til at den hadde nok fuktighet. Spekkhoggeren hadde klar kurs ut mot Boknafjorden, men noe hindrer den fra å dra av sted, sier Matre.

Politiet meldte om mange skuelystne på stedet.

Spekkhoggeren er imidlertid lite lysten på å svømme tilbake ut i havet der den kom fra, og har returnert til stranden på Karmøy.

– Det virker som om han er utmattet, og trenger å hvile litt. Hvis den ikke har kommet seg ut i fjorden til mandag, må vi nesten skyte den, forteller Sigurd Langåker i viltnemnda på Karmøy til Haugesunds avis.

Spekkhogger i trøbbel

En spekkhogger sliter i vannet utenfor Vikevågen på Karmøy

Foto: Thomas Ørjansen