Det kan bli slutt på norske roser

40 norske gartnerier har lagt ned produksjon grunnet konkurranse fra utlandet. – Vi blir tvunget til å legge ned og satse alternativt, sier gartner Endre Selvåg.

Roser, Selvåg gartneri

Skandinavias største rosegartneri produserer ikke lengre om vinteren, og flere andre norske gartnerier har lagt ned all produksjon.

Selvåg gartneri

I fjor vinter var denne delen av Selvåg gartneri dekket av roser. Det har ikke gartneriet råd til nå lenger.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Det kan bli slutt på produksjonen av norske roser. Sterk konkurranse fra utlandet har tvunget over 40 norske gartneri til å legge ned produksjonen av roser de ti siste årene.

Et av dem er Selvåg Gartneri i Hafrsfjord i Stavanger, som måtte legge ned vinterproduksjonen på grunn av store pengetap. Nå forsøker de å basere bedriften på kun sommerproduksjon, men også det har usikre fremtidsutsikter.

– Kan hende vi blir for små

– Det blir et lite miljø. Vi må jo kunne levere den mengden blomsterbutikkene ønsker, og blir vi færre nå kan det hende vi blir for små. Det er veldig dumt, sier gartner Endre Selvåg.

Selvåg Gartneri er Skandinavias største rosegartneri og har tidligere drevet roseproduksjon hele året. Ifølge Selvåg har det nå blitt for dyrt å varme opp drivhusene om vinteren. Han mener det nå er umulig å konkurrere med prisene på de utenlandske rosene.

– Kostnadene er for høye for oss om vinteren hvis du sammenligner med de rosene som kommer fra Afrika. De blir rett og slett for billigere for oss. Vi klarer ikke produsere til de prisene, sier Selvåg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Endre Selvåg

Gartner Endre Selvåg satser nå alternativt for å tjene penger på Selvåg gartneri.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Har produsert med underskudd

– Tidligere år har vi tapt penger, men holdt i gang produksjonen fordi vi vil ha våre roser på markedet. Nå har vi funnet ut at vi må kutte ut produksjonen om vinteren hvis vi skal klare oss, legger han til.

Ved årtusenskiftet var det over 50 norske produsenter av roser, og Norge var ledende i Europa på helårsproduksjon.

– For fem- seks år siden var vi i hvert fall 20 rosegartnerier i Norge, men nå er vi bare fire-fem igjen, sier Selvåg.

Har satset på norske roser

Bente Husebø

Blomsterforhandler Bente Husebø.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Blomsterbutikker og kunder må bare venne seg til tanken. De får ikke inn norske roser hele året lengre.

– Jeg har alltid satset veldig mye på norske blomster. Jeg har prøvd å holde igjen, og var veldig lei meg da Selvaag la ned vinterproduksjonen, sier blomsterhandler Bente Husebø.

Bryr forbrukerne seg om rosene er norske?

– Vi bryr oss jo om at mat og mange andre ting er norske og kortreiste. Jeg synes de norske rosene strutter mye mer, og alt er bedre med dem, sier Husebø.

Satser på sitroner

Sitroner, Selvåg gartneri

Sitroner hos Selvåg gartneri.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– De norske rosene er et kvalitetstegn, så jeg håper de fortsatt blir etterspurt, sier gartner Selvåg.

Han og flere andre norske gartnere går nå andre veier for å tjene penger.

– Vi prøver å dyrke planter som ikke krever så mye energi som rosene. Her hos oss har vi funnet noen blomster og urteplanter som passer fint. I tillegg startet vi produksjon av sitroner, sier Selvåg.

Hvor lenge vil du produsere roser?

– Nå tar vi et år om gangen, sier han.