Sorenskriveren vil legge ned sin egen tingrett

Fire av fem ansatte i Dalane tingrett kommer til å slutte i løpet av ett år. Sorenskriver Alexander Schønemann foreslår derfor at fremtidige saker føres i Jæren tingrett.

Dalane tingrett

– Etter min mening er Dalane tingrett over moden for å bli slått sammen med Jæren tingrett, sier sorenskriver Alexander Schønemann.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

To saksbehandler i Dalane tingrett i Egersund i Rogaland går av med pensjon. Dommerfullmektig er inne i sitt siste år, og en tredje saksbehandler har søkt seg tilbake til sin tidligere arbeidsgiver Jæren tingrett. Dermed er det bare én av fem ansatte i Dalane tingrett som vil fortsette etter februar i 2015.

Sorenskriver Alexander Schønemann i Dalane vil derfor at fremtidige saker føres i Jæren tingrett, skriver Dalane Tidende.

– Jeg har også inntrykk av at de fleste profesjonelle aktørene i Egersund ser at det er mest hensiktsmessig å slå sammen Dalane med Jæren tingrett, sier Schønemann til avisen.

Bakgrunnen for Schønemanns uttalelser er et brev som ble sendt ut av Justisdepartementet til alle tingrettene, der sorenskriverne ble bedt om å uttale seg om eventuelle sammenslåinger.

Han utdyper også med at de fleste advokatene, forsvarerne og sakkyndige som møter i Dalane tingrett, kommer fra områdene Sandnes og Stavanger.

– Etter min mening er Dalane tingrett over moden for å bli slått sammen med Jæren tingrett, sier Schønemann.

Han forteller også til avisen at han savner faglige samtaler i Dalane.

– Det er først og fremst den uformelle kontakten med kollegaer, der en diskuterer faglige problemstillinger og drar veksler på andre sin erfaring og kompetanse, som savner, utdyper sorenskriveren.