Hopp til innhold

Søkereksplosjon med ny dataspill-linje

Lundheim folkehøgskole starter, som den første i Norge, opp egen dataspill-linje til høsten. Interessen for den nye linja har vært formidabel.

Datalinje på Lundheim Folkehøgskole

Lundheim har datalinje fra før. Det skal ikke være lov å gå på spill-linja i kombinasjon med denne. Elevene må velge to linjer med forskjellig profil, gjerne idrett eller musikk.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Mens resten av folkehøgskolene i Rogaland har kraftig fall i antall søkere, står jubelen i taket på Lundheim. Ny linje for dataspill har fått søkertallet til Lundheim folkehøgskole til eksplodere.

Kristian Digre, datalærer på Lundheim folkehøgskole, som hadde ideen til E-sport linja.

Kristian Digre, datalærer på Lundheim folkehøgskole, som hadde ideen til E-sport linja

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi holder på å starte opp en ny E-sport linje. En datalinje hvor folk spiller dataspill, og bruker dataspill til å utvikle seg som mennesker, sier Kristian Digre.

– Dataspill kan være genialt

Digre er datalærer ved Lundheim folkehøgskole. I fem år har han jobbet med ideen om en egen dataspill-linje på skolen. Etter lanseringen av den nye linja har skolen blitt fylt opp i rekordfart.

– Det gjelder å tenke nytt, sier Digre.

Men hvordan kan man forsvare bruk av dataspill i undervisningen?

– Dataspill er i bunn og grunn bare en konkurranseform. Bruker man dataspill riktig kan man på samme måte som andre konkurranseformer, fremme all slags positive effekter. Dataspill kan være genialt, sier Digre.

Det har hvertfall truffet målgruppen; gutter i 18 års alderen som vil ha et friår etter endt videregående skole, forteller Digre. Fra før har skolen 13 linjer. For at året ikke skal bli fullstendig stillesittende må elevene kombinere det med ei annen linje.

Musikklinjen blomstrer opp igjen

Thor Kristian Rasmussen

Musikklærer Thor Kristian Rasmussen er glad for at det nå kommer elever som vil kombinere dataspill og musikk på Lundheim.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det har resultert i at musikklinja nå kan starte opp igjen, forteller musikklærer Thor Kristian Rasmussen.

Det viser seg at en del av guttene som vil gå på E-sport, vil kombinere det med musikk. Det er Rasmussen veldig glad for. Han er spent på hvordan kjønnsfordelingen vil bli.

– Det blir litt mange gutter, men det er vell en del av profilen vår, sier Rasmussen.

Fanget en tidsånd tidlig

Mens Lundheim føler at de har funnet opp mer krutt, klarer de andre folkehøgskolene i Rogaland foreløpig ikke å fylle opp skolene til høsten. Både Karmøy, Solborg og Jæren folkehøgskole har nedgang fra i fjor, som ikke var et godt år. Digre tror det handler om å være i forkant.

– Mye av grunnen til at vi har lyktes i år, er at vi har fanget en tidsånd, tidlig. Så får vi bare vente og se om andre følger etter, sier Digre.

Ny E-sport linje på Lundheim Folkehøgskole

Dataspill kan for mange virke usosialt, men Kristian Digre forteller at dataspill er med på å utvikle mennesker.

Foto: Lundheim Folkehøgskole