Hopp til innhold

Nå stenger de kommunegrensene med skilt

Innbyggere i flere småkommuner i Rogaland må rett i karantene hvis de kommer fra koronautsatte kommuner.

Hjelmeland stenger grensene

SETTER OPP SKILT: Siri Janne Kyrkjeide med skiltene som skal settes opp på ferjekaiene og på grensa mellom Hjelmeland og Strand kommuner.

Foto: Bjarne Sørensen

– De kan velge å dra på jobb, men da må de i karantene i to uker når de kommer tilbake. Eller de kan velge å avtale med arbeidsgiver å ikke komme på jobb. Dette handler om å begrense smitten, sier Sørensen.

Et stort smitteutbrudd kan være vanskelig å takle for en liten kommune.

Hjelmeland, Sauda og Suldal kommuner i Rogaland innfører 14 dagers karantene for alle som har vært på Nord-Jæren, Haugalandet eller utenfor fylket.

Kommunekravene ble skjerpet inn søndag kveld. Nå setter de opp skilt. Både på ferjekaiene, og på grensa mellom Hjelmeland og Strand.

Hjelmeland

Hjelmeland har rundt 2700 innbyggere, og frykter at helsevesenet i kommunen kan blir helt overarbeidet, dersom mange blir smitta og koronasyke samtidig. NRK har vært i kontakt med både Vindafjord og Strand kommuner. Her er det ikke aktuelt med lignende tiltak.

Foto: Mari Friestad / NRK

Karantenen gjelder også for folk som bor i Hjelmeland, men som har samfunnskritiske jobber i andre kommuner.

– Vi må gjøre alt vi kan for å bremse utviklinga, slik at helsevesenet ikke blir helt overarbeidet om en måned eller to, sier kommuneoverlege i Hjelmeland, Bjarte Sørensen.

Han har fått mer enn 100 telefoner fra folk som har samfunnskritiske jobber, og som rammes av vedtaket.

Også andre steder i landet har kommuner tatt grep med å innføre begrensninger. Frosta i Trøndelag var den første kommunen i landet som begrensa all ferdsel. Også Ullensvang i Vestland har innført et generelt inn- og utreiseforbud for alle reiser som ikke er nødvendige.

Frostaporten

Frosta kommune i Trøndelag ber innbyggerne sine om ikke å forlate kommunen, og om at tilreisende holder seg unna.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

I Nord-Norge har Lofoten og Vesterålen bestemt at alle personer som har vært sør for Dovre, skal i karantene.

Har banket på hyttedører

Kommunen har også flere hytteturister, og de blir også bedt om å forlate kommunen.

I helga banket frivillige patruljer fra Røde Kors på hyttedørene til folk, med brev fra kommunelegen, og ba dem reise hjem.

Bjarte Sørensen, kommuneoverlege i Hjelmeland

Kommuneoverlege i Hjelmeland, Bjarte Sørensen, sier det er nødvendig med skjerpa karantenekrav nå. Folk som kommer til kommunene Hjelmeland og Suldal etter klokka 21 søndag kveld, og har vært utenfor Rogaland eller i rogalandskommunene Karmøy, Haugesund, Randaberg, Sola, Sandnes (unntatt gamle Forsand kommune), Stavanger (unntatt gamle Rennesøy og Finnøy kommune), Hå, Time, Gjesdal og Klepp, må i karantene.

Foto: PRIVAT

– Situasjonen nå er som om Hjelmeland skulle ha vært nabokommunen til Nord-Italia. Nord-Jæren har et veldig høyt antall smittede per 100.000 innbyggere. Det er trolig bare toppen av isfjellet. Det er et veldig stort smittepress fra Nord-Jæren, og dette ønsker vi så godt vi kan å avverge med dette vedtaket, sier Sørensen.

Er ekstra sårbare

Sauda er den eneste av de tre småkommunene som har bekreftet smittede av koronaviruset. Men kommuneoverlegen i Hjelmeland tror det kan være smittede som de ennå ikke vet om.

Det de er bekymret for, er at de små kommunene ikke skal klare å håndtere situasjonen dersom mange blir smitta og syke samtidig.

– Vi er i en veldig sårbar situasjon. Det er 2700 innbyggere i Hjelmeland, litt flere i Suldal, men de er spredt utover. Og vi har små avdelinger med ganske få medarbeidere. Vi risikerer fort å komme i en situasjon der det blir vanskelig å levere forsvarlige tjenester i helse og omsorg. Og i andre deler av kommunen, sier Sørensen.

Men de nye karantenekravene vil ikke gjelde for alle. De som må ut av kommunene fordi de har avtale hos spesialisthelsetjenesten, må ikke i karantene når de kommer tilbake.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg