NRK Meny
Normal

Slipper ikke "mafia-tiltale"

Dommeren avviste i formiddag kravet fra fire av de Nokas-dømte om at de ikke tiltales for å ha deltatt i organisert kriminalitet.

David Toska
Foto: Arild Eskeland / NRK

Rett før lagmannsretten tok juleferie kom forsvarerne til David Toska, Ridvan Halimi, Johnny Thendrup og Ikmet Kodzadziku med krav om at klientene deres ikke skulle tiltales etter paragraf 60A, som handler om deltakelse i en organisert kriminell virksomhet - den såkalte "mafia-paragrafen".

 

Utlevert fra utlandet

Bakgrunnen  for dette kravet var at påtalemyndigheten ikke nevnte dette tiltalepunktet da Toska, Halimi, Thendrup og Kodzadziku ble begjært utlevert fra utlandet.

 

Ridvan Halimi
Foto: Arild Eskeland / NRK

De fire ble arrestert i henholdsvis Spania (Toska), Kosovo (Halimi), Nederland (Thendrup) og Sverige (Kodzadziku), og norsk politi skal altså ikke ha nevnt tiltalepunktet om organisert kriminalitet da de ba om å få utlevert de fire.

Derfor krevde forsvarerne at dette tiltalepunktet blir strøket.

Avviste begjæringen

Men da Nokas-retten startet opp igjen klokken 10 i dag, åpnet lagdommer Daniel Lunde med å avvise begjæringen.

Finner Nokas-juryen det bevist at ranerne var en del av en organisert kriminell gruppe, får det betydning for lengden på fengselsstraffen og spørsmålet om forvaring.

Både David Toska, Ridvan Halimi og Johnny Thendrup har tilstått å ha deltatt på Nokas-ranet, men nekter for at de er en del av en organisert kriminell gruppe. Ikmet Kodzadziku nekter en hver befatning med Nokas-ranet.