NRK Meny
Normal

Skulle sikres mot hærverk om kort tid

Det er gjort skader for mange hundre tusen kroner på glassmaleriet i Stavanger domkirke. Dette skjedde få dager før maleriet skulle beskyttes, for å hindre hærverk.

Det er gjort skader for mange hundre tusen kroner på glassmaleriet i Stavanger domkirke. Dette skjedde få dager før maleriet skulle beskyttes, for å hindre hærverk.

SE VIDEO: Hærverket har ført til 22 hull i glassmaleriet, som ble laget av Victor Sparre i 1957. Også fra innsiden er skadene synlige. Lyset kommer tydeligere gjennom der det er hull. Foto/redigering: Arild Eskeland

– Dette er sårt og vanskelig. Jeg lurer på hva som får mennesker til å gjøre noe sånt, sier kirkeverge Svein Inge Thorstvedt.

I løpet av natt til mandag har noen kastet flere steiner gjennom glassmaleriet, som er plassert bak alteret i Stavanger domkirke.

Fintellingen viser at det totalt har kommet 22 store og små hull i maleriet.

Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt

Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Totalskaden er svært alvorlig. Vi har hatt mindre hærverk før, men aldri så omfattende hærverk som dette, sier Thorstvedt.

Kan koste over en million å reparere

Også i 2012 var det noen som kastet stein på maleriet fra utsiden. Da ble det to mindre hull.

– Den gangen kostet det rundt 100.000 kroner å reparere skadene. Det sier litt om hvor mye mer det er snakk om denne gangen, når det er 22 hull, sier kirkevergen.

Etter hærverket i 2012, ble det bestemt at glassmaleriet skulle sikres. Det har vært vanskelig å finne riktig type beskyttelse, men nå var dette endelig på plass.

– Dette skulle monteres i løpet av de nærmeste dagene. Derfor er det ekstra surt at dette har skjedd nå, sier Thorstvedt.

Glassmaleriet blir trolig ikke nøyaktig likt

Skadeomfanget skal nå kartlegges, før hullene blir midlertidig tettet med glass. Det vil likevel ta lang tid før maleriet av Victor Sparre er reparert.

– Glassene er spesiallaget til dette formålet, så det finnes ikke reserveglass på lager. Derfor må vi finne samme glasstype, og forsøke å komme så nær fargen som mulig, sier kirkevergen.

– Vi klarer trolig ikke å finne tilbake til nøyaktig de samme fargene, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Domkirken i Stavanger

Hærverket skjedde her på østsiden av domkirken i Stavanger sentrum. Det er foreløpig uvisst hvem som står bak.

Foto: Mari Friestad / NRK

Vil ha eksperthjelp fra Trondheim

Restaureringsarkitekt Live Gram var også ved domkirken i dag, for å se nærmere på skadene. Hun mener eksperter fra Nidaros domkirke i Trondheim må få jobben med repareringen.

– Det blir krevende å rekonstruere disse bitene, og ekspertene i Trondheim er nok de dyktigste til å ta seg av dette arbeidet, sier hun.

Etter hærverket i 2012, var det en som selv meldte seg for politiet og tilsto at han sto bak. Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt håper det samme skjer nå.

– Det er ikke godt å si hvem som har gjort dette eller hva som er grunnen, men jeg håper at vedkommende melder seg, slik at vi får oppklart dette, sier han.

Mann avhørt som mistenkt

Mandag kveld melder politiet at en mann i 30-årene er avhørt som mistenkt i saken, men at han benekter forholdet.

– Politiet ser svært alvorlig på det grove skadeverket, både på grunn av omfanget og at det gjelder et vernet bygg med stor historisk og religiøs verdi, skriver etterforskningsleder Ketil Tjørhom ved Stavanger politistasjon i en pressemelding.

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som har vært i området ved domkirken mellom kl. 01.00-02.00 natt til mandag, og som har sett, hørt eller gjort observasjoner som kan være av interesse.