Hopp til innhold

Skulle løse opp i trafikken – ble kalt «kødd»

For bilbergeren Lasse Andre Malmin, er sjikane fra bilførere blitt en del av jobbhverdagen.

Bilberger Lasse Andre Malmin i Falck

Bilberger Lasse Andre Malmin opplevde at en bilfører kalte ham for en kødd da han stengte veien for å få fjernet en havarert traktor i Sandnes i forrige uke.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

De er der for å hjelpe når et kjøretøy trenger bistand. Har du fått motorstopp og sperrer for annen trafikk, kommer bergingsbilen. For sin egen sikkerhet må de ofte sperre veien mens bergingsoppdraget pågår. Og da kan det smelle fra utålmodige bilførere.

– Som regel er folk snille og greie. Men det er enkelte som tuter, kjefter, og viser fingeren. Forrige uke opplevde jeg å bli kalt «kødd», forteller bilberger Lasse Andre Malmin i Falck.

Han var da på Sandved i Sandnes for å berge en 13 tonn tung traktor. Det ene hjulet hadde eksplodert, og måtte fjernes for å ikke hindre annen trafikk.

Andre bilførere burde trø til

– Når du hører slikt, blir du irritert, for du prøver faktisk å løse opp i trafikken. Men du må bare lukke ørene. Heldigvis er det ikke ofte du får høre «kødd», den var ny, sier en oppgitt Malmin.

Bilberger Lasse Andre Malmin i Falck

Bilberger Lasse Andre Malmin minner om at neste gang er det kanskje du som sperrer veien og trenger hjelp.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Bilbergeren undrer seg over at noen bilførere oppfører seg ufint når de må vente noen minutter før de får slippe forbi. Neste gang kan det være en av dem som trenger bistand, og dermed er skyld i at andre må vente.

– Jeg vil tro at de da vil syns det er veldig dumt at andre tuter og viser fingeren, sier Malmin.

Malmin etterlyser større engasjement fra bilførere når de ser at andre har fått problemer. Med litt hjelp kan en personbil enkelt bli dyttet unna for å løse opp i trafikken.

– En personbil er enkelt å få dyttet til siden hvis folk hjelper til. Men med situasjonen der en 13 tonn tung traktor må fjernes, må vi sperre veien for å få fjernet den, sier Malmin.

Egen sikkerhet

Bilbergeren understreker at de i første rekke må tenke egen sikkerhet når de velger å stenge veien i forbindelse med et redningsoppdrag.

– Enkelte ganger er det noen som passerer veldig nært. Vi bilbergere skal rett og slett ikke vise hensyn. Vi tenker kun egen sikkerhet, og da sperrer vi veien når vi føler det er utrygt, sier Malmin.

Han mener også at bilførerne reagerer ulikt – alt etter hvor han er.

– l de trange gatene i Stavanger sentrum, og på hovedveiene, er bilførerne mest utålmodige. Når du nærmer deg Jæren, har de bedre tid, og kan vente noen minutter.

Bilbergeren har for øvrig ingen teori om hvorfor lynnet til bilførerne kan være så ulikt fra sted til sted.