Hopp til innhold

Vil rekonstruere skipsgraver fra Vikingtiden

Skipsgravene Storhaug og Grønhaug som ble åpna i 1886 og 1902 på Karmøy er blant de flotteste skipsgravene som er funnet. De må tas bedre vare på, mener leder av Avaldsnesprosjektet.

Grønhaug og Avaldsnes

Fyrsten som ble gravlagt i Grønhaug hadde utsikt til Avaldsnes.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Marit Synnøve Vea er levende opptatt av vikingtiden og leder av Avaldsnesprosjektet. Hun har tatt oss med til gården Gunnarshaug. Her er restene av skipsgraven Storhaug som ligger like ved Karmsund Servicebase langs Karmsundet på Nord-Karmøy.

– Min oppgave er å ta vare på kulturminner, og jeg mener Storhaug burde vært båndlagt. Vi bør undersøke om det ligger flere skipsgraver her, og få Storhaug rekonstruert, sier lederen av Avaldsnesprosjektet.

Marit Synnøve Vea

Marit Synnøve Vea vil rekonstruere skipsgravene Storhaug og Grønhaug på Karmøy.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Stedet der skipsgraven Storhaug ligger er blitt omregulert til industriformål av Karmøy kommune.

– Det er trist både for lokalbefolkningen og for Norge. I hele verden er det funnet 13 skipsgraver fra vikingtiden. To av disse er på Karmøy, men nesten ingen kjenner til dem, sier Vea.

Hva synes du om det?

– Det er helt forferdelig.

Storhaug ble åpnet i 1886. I tillegg til et vikingskip på 27 meter, ble det blant annet funnet to sverd, et spyd og brettspill i glass. Trolig finnes det en rekke andre skipsgraver i samme område.

– Akkurat her var det i sin tid 13 gravhauger som lå på linje og vendte seg mot Karmsundet. Videre bort mot Salhus og Karmsund bru lå det enda flere gravhauger, sier Vea.

Maktsentrum

I 3500 år var Avaldsnes et maktsentrum langs kysten. Her satt konger og kontrollerte skipstrafikken gjennom Karmsundet – skipsleden som en gang het Nordvegen og som ga oss navnet på landet på vårt. Langs Karmsundet ble kongene gravlagt sammen med skipene sine. I tillegg til Storhaug i 1886, ble Grønhaug åpnet i 1902. Her ble blant annet et 15 meter langt vikingskip funnet.

– Vi forteller historien om både Storhaug og Grønhaug på Nordvegen Historiesenter på Avaldsnes, men gravhaugene har vi ikke behandlet slik vi burde, sier Vea.

Skilt ved Grønhaug

Dette skiltet forteller om Grønhaug. Ved Storhaug er det ingen skilt.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Grønhaug ligger i dag bak noe buskas mellom fylkesvei 47 og Bø ungdomsskole, og kun et lite skilt forteller gravhaugens historie. Samtidig er det som ble funnet i de to skipsgravene gjemt vekk på et lager på Universitetet i Bergen.

– Formidlingsverdien for oss er minimal når det gjelder disse to skipsgravene. Det var vikingskipene som på sett og vis skapte vikingtiden. Dette er viktige kulturminner for oss som bor her og vår kultur, men også viktige attraksjoner for turister som vil se «the real thing», sier Vea.

Rekonstruksjon

Marit Synnøve Vea er i dialog med Rogaland fylkeskommune for å gjøre Grønhaug lettere tilgjengelig for folk, men aller helst ville hun ha rekonstruert skipsgravene, slik som i sin tid ble gjort med Oseberghaugen og Gokstadhaugen i Vestfold. Ifølge seniorrådgiver Atle Omland ligger det ingen formelle hindringer hos Riksantikvaren for å starte et slik arbeid.

Atle Omland

Atle Omland er seniorrådgiver i Seksjon for arkeologiske kulturminner hos Riksantikvaren.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Mitt råd er å involvere kommunen og fylkeskommunen. Men det er viktig å tenke godt gjennom hva en vil med dette og hva en ønsker å oppnå. Samtidig forteller gravhaugene en fortelling slik de ligger nå. Fjerner en noen av disse ved å rekonstruere – eller legger man til noen fortellinger? Jeg mener det er viktig å være bevisst disse spørsmålene før man setter i gang, avslutter Omland.