NRK Meny
Normal

De dropper flyreisen og kjører til Kina

Jarle Haugum og Erlend Wedul har flydd jobbreiser til Kina mange ganger, men denne gangen skal distansen tilbakelegges med seks uker i bil.

Erlend Wedul og Jarle Haugum

Erlend Wedul og Jarle Haugum skal kjøre til Kina for å besøke oljeselskapets seneste prosjekt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Neste stopp er Beijing, sier Erlend Wedul.

Og turen skal ta seks uker. 1050 mil skal tilbakelegges og bilen er pakket og klar for avreise ved lunsjtider i dag.

Erlend Wedul og Jarle Haugum jobber for kinesisk eide Cosl Drilling og har derfor vært på mange turer til Kina. Denne gangen bestemte de seg for å kjøre østover i stedet for å fly.

Erlend Wedul og Jarle Haugum

Erlend Wedul og Jarle Haugum er klare for avreise til Kina.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Seks uker i samme bil

– Det er en tur vi har tenkt på i mange år. Vi har vært mye i Kina, flydd masse til Kina og reist litt rundt. Vi fant ut at vi er kapable til å gjøre turen, så da fikk vi oss fri, sier Jarle Haugum.

Og bilen er fullstappet med klær, kokeutstyr, fiskeutstyr og reparasjonssaker.

– Vi er godt utrustet med reservedeler, hvis det skjer noe. Og vi har også diskutert hvordan konfliktløsningen skal skje, sier han.

– Seks uker med to mannfolk i en bil blir utfordrende nok det. Vi må nok gå et par turer hver for oss etter hvert, sier Wedul.

1300 kilometer uten vei

Og reiseruta er som følger:

– Vi kjører til Stockholm, tar ferje til Helsinki, kjører gjennom St. Petersburg, Moskva og Novosibirsk. I stedet for å kjøre rundt Bajkalsjøen tar vi sørover og kjører hele Mongolia på langs. Da blir det 1300 kilometer uten vei. Det blir utfordrende for bilen, sier Haugum.

– Jeg glede meg til Altaifjellene i enden av Sibir. Russland blir kjedelig med rette veier med mye skog, men når vi kommer opp i fjellene mellom Mongolia, Russland og Kina begynner eventyret, legger han til.

Og i enden av reisen venter det kinesiskeide oljeselskapet.

– Når vi kommer fram skal vi innom prosjektet vårt i Kina, den seneste riggen vi bygger der nede. Det er jo egentlig jobbtur. Vi har jo sett Russland og Mongolia fra lufta, så det blir spennende å se det fra bakken, sier Wedul.

Laster kart, vennligst vent...