Brannvesenet ser folk tenne store bål tross fyringsforbud

Brannen ved Vårlivarden i Sandnes er nå helt slukket. Brannvesenet har holdt vakt i området i hele natt. Nå oppfordrer de nok en gang folk til å respektere forbudet mot å gjøre opp ild.

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Brannen slik den så ut fra Vårlivarden tirsdag formiddag. Først flere timer senere, da brannen hadde pågått i to døgn, hadde brannvesenet fått kontroll over flammene. Mannskap fra Sivilforsvaret, Forsvaret og Heimevernet, og flere helikoptre, bisto i slukningsarbeidet.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det har vært 22 personer der inne i hele natt, sier Eivind Hamre ved vaktsentralen i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Brannen, som startet søndag ettermiddag, pågikk i nærmere to døgn før brannvesenet fikk kontroll over den.

Brannen, som egentlig var flere, mindre branner spredt over flere kvadratkilometer, var utfordrende å få kontroll over. Det brant i bratt terreng, og tilgangen på vann var dårlig.

– Fyringsforbudet må respekteres

Selv om brannvesenet nå betegner det mellom fire og fem kvadratkilometer store området som «kaldt», er det fare for at brannen kan blusse opp igjen. Dessuten kan bål, sigaretter, engangsgriller og annet kan dessuten starte nye branner – både i Sandnes og andre steder.

– Det er ekstremt tørt. Fyringsforbudet som er gitt, må respekteres, sier Hamre.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Gress- og lyngbrannen ved Vårlivarden i Sandnes har pågått i mer enn halvannet døgn. Brannvesenet har fått flere meldinger om at flammene blusser opp på nye steder.

VIDEO: Brannen slik den var ved 10-tiden tirsdag. Videoen viser at det brenner flere steder i området rundt Vårlivarden. Foto: Johan Mihle Laugaland.

Henry Ove Berg

Henry Ove Berg.

Foto: Einar Espeland / NRK

Brannen i Sandnes og en rekke andre branner viser at mange ga blaffen i forbudet, som ble kjent allerede 11. mars, mer enn én måned før tiden.

– Vi ser mye forferdelig

Brannsjef i Brannvesenet Sør-Rogaland, Henry Ove Berg, støtter Hamres oppfordring.

– Det er forferdelig, mye av de vi ser. Spesielt at enkelte tenner store bål. Det er fare for at disse kan spre seg inn i hytte- og boligfelt, sier brannsjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik startet brannen ved Vårlivarden

Bildet viser trolig hvordan gressbrannen ved Vårlivarden startet søndag. Eivind Knutsen og Hanne Carine Jensen gikk tur like ved da brannen startet.

Foto: Hanne Carine Jensen

Berg er ikke nødvendigvis overbevist om at brannen ved Vårlivarden bare hadde ett arnested.

– Det skal bli spennende å se i dette store området om noen uker. Kanskje brannen startet flere steder, ikke bare ett, sier han.

Skal holde vakt i brannområdet

Brannvesenet kommer til å holde vakt i området, som er et populært turmål, i hele dag.

– Faren for at det blusser opp igjen, er til stede. Det er et stort område, og vi kan ikke være alle steder på en gang, sier Hamre.

– Vi fortsetter vaktholdet, men er avhengige av at det er vindstille, påpeker Berg.

Han berømmer samarbeidet mellom brannvesenet, de andre mannskapene som deltok i slukningsarbeidet, og helikopterpersonalet, og er lettet over hvordan den 48 timer lange brannen endte.

– Ingen ble skadd, ingen hytter gikk med og ingen gårder tok fyr, sier brannsjefen.

Flere nyheter fra Rogaland