Hopp til innhold

– For å minne og hedre de fem som døde

Statoil-ansatte og familiene til de fem nordmennene som døde i angrepet mot In Amenas for ett år siden var i dag samlet i Stavanger domkirke. Her kan du se hele minneseremonien.

Se hele minneseremonien ett år etter angrepet på gassanlegget til Statoil i In Amenas i Algerie.

I forbindelse med ettårsdagen for angrepet mot gassanlegget i In Amenas inviterte i dag Statoil de etterlatte, deres familier og nære sammen med representanter for selskapet til en minneseremoni i Stavanger Domkirke.

Minnegudstjeneste et år etter In Amenas

Kim Andre Rysstad og Aina Økland Schøld innledet minnemarkeringen.

Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
Margareth Øvrum under minneseremonien et år etter In Amenas

Margareth Øvrum ønsket velkommen.

Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix

Dørene til domkirken ble åpnet klokka 11:30 og seremonien startet klokka 11:45. Margareth Øvrum, konserndirektør i Statoil ønsket velkommen.

– Et år er gått etter det grusomme angrepet. Et år med sorg, savn, sårbarhet og styre i ensomhet og i fellesskap. Som pårørende, overlevende, venner og kolleger. Det er et år som har satt varige spor i oss alle, hvem vi er alene og sammen, sa Øvrum.

– Vår sterkeste og varmeste medfølelse

Deretter tok styreleder Svein Rennemo ordet.

– Førti uskyldige mennesker ble drept, Statoil mistet fem gode og høyt respekterte medarbeidere med lang fartstid i selskapet. Det var et stort tap for oss og et ubeskrivelig tap for familie, venner og kjærester, sa han.

– Samholdet var sterkt i januar og det har vært sterkt siden. Det er vår styrke. I dag er det et samlet Statoil som i dag viser vår støtte til alle som er berørt. Vi er her for å vise vår respekt for de som ikke kom hjem. Jeg vil uttrykke vår sterke og varme medfølelse med alle familiene som mistet sine nærmeste, med dem som kom hjem etter grufulle opplevelser og med venner og kolleger som har opplevd stor sorg, sa Rennemo.

Aina Økland Schøld, Kjell Inge Torgersen og Sigvart Dagsland sto for de musikalske innslagene i minnestunden Stavanger Domkirke i dag.

VIDEO: Aina Økland Schøld, Kjell Inge Torgersen og Sigvart Dagsland sto for de musikalske innslagene i minnestunden Stavanger Domkirke i dag.

– En tragedie langt unna brakte oss nærmere

Konsernsjef Helge Lund snakket også til de fremmøtte.

Helge Lund

Helge Lund under minneseremonien.

Foto: NRK

– Det var et brutalt angrep, først og fremst for de som var på anlegget og for deres pårørende, men også for deres venner og kolleger. Førti uskyldige liv gikk tapt og mange ble skadet. Vi ble alle berørt, og på ulike måter vil vi alltid være preget, sa han.

– Det var en dramatisk og meningsløs hendelse. Den pågikk over flere dager, og er et mørkt kapittel i vår historie. Angrepet hadde også en annen side. I ettertid har vi hørt sterke historier om samhold, omsorg og ikke minst heltemot. Vi hørte om kolleger som tok vare på hverandre når det var som vanskeligst. Et angrep langt unna brakte oss alle sammen litt nærmere.

– Vi sto sammen under tragedien og er sammen her i dag for å minnes de som mistet sine liv og for å vise støtte til alle de som ikke fikk sine kjære hjem. Vi er her for å hedre fem menn: Tore, Thomas, Hans, Alf og Victor, sa han.

Etter at Helge Lund var ferdig med å snakke ba Øvrum om ett minutts stillhet til minne om ofrene for angrepet.

I andre del av seremonien blir det musikalske innslag fra Kjell Inge Torgersen og Sigvart Dagsland. Seremoniens siste sang var «Blåsenborg» skrevet av Gunnar Roalkvam.

– Blåsenborg er en mental varmestue. Det er et sted der man kan legge fra seg alt man bærer på og finne styrke. Den vil jeg avslutte med i dag, sa Dagsland.

Fem nordmenn ble drept

Den 16. januar 2013 kom den første meldingen om at nordmenn var tatt som gisler på et Statoil-anlegg i In Amenas i Algerie. Senere ble det klart at en gruppe væpnede islamister hadde gått til angrep på gassanlegget, og tatt et hundretall gisler.

17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept, mens tre var pågrepet.

40 ansatte fra en rekke land ble drept under angrepet, inkludert de fem nordmennene Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

Anbefaler ikke retur til Algerie

Ett år etter terrorangrepet vil Statoil ikke anbefale retur til In Amenas. Også i nabolandet Libya er de ansatte trukket ut.

I dag har Statoil stadig tilhold i flere ustabile og farlige områder av verden. Dessverre for petroleumsindustrien ligger verdens største olje- og gassreserver i politisk ustabile områder i Midtøsten og Nord-Afrika, som jevnlig rammes av terrorangrep og kidnappinger.

In Amenas

40 Statoil-ansatte ble drept da terrorister tok seg inn på gassanlegget i Algerie for ett år siden.

Foto: SCANPIX / Reuters