Hopp til innhold

Fikk ødelagt huset for andre gang på et halvt år

For nøyaktig et halvt år siden fikk familien Paulsen huset ødelagt av regnvann. I natt skjedde det på nytt.

Trond Ole Paulsen og Brit Christin Paulsen

Trond Ole Paulsen og Brit Christin Paulsen er oppgitt og frustrert etter å ha fått boligen ødelagt for andre gang på et halvt år som følge av kraftig regnvær.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Malingen var knapt tørket etter at hele underetasjen på 120 kvadratmeter ble totalrenovert som følge av oversvømmelse hjemme hos Trond Ole og Brit Christin Paulsen på Hinna i Stavanger i vår.

7. mars flommet vannet inn i bolighuset under en av mange dager med ekstrem nedbør i Stavanger.

I etterkant måtte alt måtte rives: Bad, kontor, soverom og kjellerstue i den ombygde kjelleretasjen.


På sensommeren var alt ferdig og nyoppusset. Familien kunne på nytt ta etasjen i bruk. Men i natt strømmet vannet inn på nytt etter et langvarig og intenst regnskyll.

Vannet sto en meter opp etter veggen. Parketten løsnet og det aller meste er ødelagt.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det finnes langt verre skjebner enn dette, men man blir jo frustrert og lei, sier Trond Ole Paulsen.

- Vi må rive både vegger og gulv etter denne oversvømmelsen.

Denne reportasjen ble laget for nøyaktig et halvt år siden da vannet strømmet inn i huset og ødela en hel etasje.

Ble utbedret

Etter forrige oversvømmelse utbedret Stavanger kommune avløpsledninger og kummer i Sørmarka som ligger like over boligfeltet der Paulsen bor sammen med sin familie.

De trodde derfor at tiden for oversvømte kjellere var over. Men i natt fosset vannet som en elv gjennom hagen og ned i kjelleren. Sønnen i huset våknet av at skittent regnvann fylte rommet der han lå og sov.

– Alt er ødelagt. Vannet står om lag en meter opp etter veggen. Det vil innebære å gå i gang på nytt med å totalrenovere hele etasjen og måneder med registrering av skader, prissetting, tømming og oppussing. Men det orker vi ikke. Huset slik det nå står er ikke beboelig, sier Paulsen.

Oversvømmelse

Alt i kjelleretasjen var nytt og er nå ødelagt igjen.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Utsatt


Huset de bor i har vært spesielt utsatt. Det er femte gang kjelleren blir oversvømt. Paulsen og familien har selv bodd i huset ved de to siste oversvømmelsene.

Kommunen har utbedret avløpsledningene og drenering i problemområdet ved Sørmarka flere ganger, men uten at de har lyktes med å demme opp for overvannet.

– Vi trodde at alt var i orden nå. Men det har bare blitt verre, sier Paulsen.

Denne gang må de flytte ut. Strømmen virker ikke, de har heller ikke varmt vann og står overfor en lang og ny renoveringsperiode i månedene fremover. Hvor de skal flytte inn, vet de ennå ikke.

Oversvømmelse

Vannet har strømmet som en elv fra kommunens avløpsanlegg, over tomten og ned kjellertrappen. Sporene er godt synlige høyt opp på kjellerdøren.

Varslet

Det var meldt både flomvarsel og ekstrem nedbør i Rogaland før regnet tok til lørdag ettermiddag. I løpet av natten og morgentimene måtte brannvesenet rykke ut til en rekke boliger.

Ved Våland målestasjon – som har målt nedbør siden 1938 – ble det satt ny nedbørsrekord. Nær 100 millimeter regn er målt i løpet av det siste døgnet.

– Nå er vi bare veldig oppgitt. Det blir nye runder med forsikringsselskapet og kommunen. Hva som skjer, vet vi ikke, sier Paulsen.